Jégesőt és szupercellákat hozott magával a múlt heti hidegfront

Jégesőt és szupercellákat hozott magával a múlt heti hidegfront
Jégesőt és szupercellákat hozott magával a múlt heti hidegfront

Június 24-én hazánkban sokfelé megdőltek a melegrekordok, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos és ellenőrzött mérései alapján például Fülöpházán 40°C-ig melegedett a levegő. A forróságnak aztán másnap időlegesen egy nyugatról érkező hidegfront vetett véget, amely korábban nagy károkat okozott a nyugati országokban, Csehországban például több ember halálát és komoly anyagi kárt okozó tornádót hozott.

Június 25-én, a késő délutáni órákban már nálunk is heves zivatarok tomboltak, viharos széllökésekkel, több helyen extrém mennyiségű és méretű jégesővel. Ahogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikke beszámol róla, utóbbi létrejöttében több különálló tényező találkozása játszott nagy szerepet.

Ahogy írják, minél hevesebb egy zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben, a zivatart jelző meteorológiai paraméterek viszont szélsőséges értékeket mutattak. Így fordulhatott elő, hogy az egymással összeolvadt jégszemek mérete néhány esetben elérte a 10-12 cm átmérőt is.

Emellett a múlt pénteki extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 14 000 méteren -59 °C fok volt. A tankönyvi mintapéldákban 10-12 km-en szokott lenni a felhőtető, míg ezen a napon 14 500 métert is elérte, ami nagyon ritka.

Ezzel együtt Országos Jégkármérséklő Rendszer adataiból az derül ki, hogy a nagy méretű jegek a határon átkelő szupercellákban voltak leginkább. Ahogy a cellák egyre beljebb kerültek úgy lettek egyre kisebbek a jégszemek is. Ahogy írják a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a zivatarokat megelőzően és a zivatarok alatt is folyamatosan üzemeltek.

Az érintett megyék adataiból kitűnik, hogy a legrosszabb helyzet Somogy és Baranya megyében volt, ahol több helyen dió nagyságú jegek is estek, de érkezett hír teniszlabda méretű jégről is. Bár a rendszer nem tudta csökkenteni a cellák méretét, védekezés nélkül így is sokkal nagyobb pusztítást okozott volna a vihar.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(NAK) Borítóképünk illusztráció!

search icon