Az idei volt az elmúlt 120 év legmelegebb tavasza Magyarországon
Az idei volt az elmúlt 120 év legmelegebb tavasza Magyarországon

Az idei tavasz volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát.

A HungaroMet Zrt. mérései adatait elemezve azt írta, hogy az idei tavaszunk középhőmérséklete országosan 13,4 Celsius-fok volt, 2,3 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 11,1 fokos átlagánál. A tavaszi középhőmérséklet országos átlagban 0,14 fokkal haladta meg az eddigi legenyhébb, 1934-es tavasz hőmérsékletét. Hozzátették: mindhárom hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet az átlagosnál, a március 3,7 fokkal, az április 1,8 fokkal, míg a május 1,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát. A március a legenyhébb március lett 1901 óta.

A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 13-14 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé meghaladta a 14 fokot is, míg 10 fok alatti értékek csak az Északi-középhegység magasabb hegyein fordultak elő.

Így alakult az évszak csapadékösszege

Az elemzés szerint az évszak csapadékösszege az átlaghoz közeli volt, ugyanakkor a tavaszi csapadékmennyiségben jelentős különbségek alakultak ki az egyes tájegységek között. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 131,6 milliméter volt az előzetes adatok alapján, ami az éghajlati normál 139,1 milliméteres átlagának 95 százaléka.

A márciusi csapadék 30 százalékkal, az áprilisi 6 százalékkal elmaradt az átlagtól, majd a május 8 százalékkal csapadékosabb volt az éghajlati normálnál; összességében azonban 5 százalékkal kevesebb eső esett, mint szokott. A legcsapadékosabb területek a Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak, ezeken a tájakon az évszak csapadékösszege meghaladta a 200 millimétert is, míg a legkevesebb csapadék a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön hullott, ahol a tavaszi csapadék mennyisége általában a 100 millimétert sem érte el, és kisebb körzetekben 70 milliméter alatt maradt.

Így pedig az éghajlati indexek

A meleg tavasz az éghajlati indexeken is megmutatkozik, a fagyos napok száma – amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok vagy az alatti – országos átlagban csupán 4 volt, bár az átlag 15 nap. Téli nap – amikor a napi maximumhőmérséklet 0 fok alatti – nem volt, míg az átlag egy nap. A nyári napok száma – amikor a napi maximumhőmérséklet 25 fok vagy afölötti – viszont a szokásosnak közel a duplája volt, 21 napot mértek, miközben az átlag 11 nap. Ugyanakkor hőségnapból – amikor a napi maximumhőmérséklet 30 fok vagy afölötti – általában egy szokott lenni tavasszal, idén azonban országos átlagban egy sem volt. Országosan 31 csapadékos nap volt 2024 tavaszán, bár az átlag 30.

A meteorológiai szolgálat az idei tavasz rekordjairól közölte, a legmagasabb nappali hőmérsékletet április 15-én, Kiszomboron mérték, 31,4 fokot, a tavasz legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Kakucson március 20-án, mínusz 6,5 fokot. Tavasszal a legtöbb csapadékot – 298,0 milliméternyit – Lentiben regisztrálták, a legkevesebbet – 55,2 milliméternyit – Kunmadarason. Egy nap alatt a legtöbb csapadék a Zala vármegyei Hagyárosböröndön esett: május 25-én 94,2 milliméternyi.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon