Márciusban tizedik hónapja dőlt meg a globális havi melegrekord
Márciusban tizedik hónapja dőlt meg a globális havi melegrekord

Ismét megdőlt a globális havi melegrekord márciusban, emellett a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is minden idők legmagasabb értékét mutatta.

Az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus jelentése szerint 2024 márciusában 14,14 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, vagyis egy tized fokkal több, mint 2016-ban. 1,68 Celsius-fokkal melegebb volt idén márciusban, mint az 1800-as évek végén, amelyet viszonyítási alapnak használnak a fosszilis tüzelőanyagok előtti évek és a jelenkor hőmérsékleteinek összehasonlítására.

Márciusban a globális tengerfeletti hőmérséklet átlagosan 21,07 Celsius-fok volt. Ez a legmagasabb havi érték, amelyet valaha mértek, de csak kevéssel haladta meg a februári értéket. Tavaly június óta a Földön minden hónapban megdőlt a melegrekord, egyebek mellett a világ óceánjain átvonuló tengeri hőhullámok miatt.

A tudósok szerint ugyanakkor az erős El Nino-jelenség miatt az említett időszakban tapasztalt forróság nem volt meglepő. Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ tudósa szerint azonban a jelenség és a nem természetes tengeri hőhullámok együttese mégis elképesztővé tette ezeket a rekordokat. A szakértő hozzátette, hogy az El Nino enyhülésével a havi átlaghőmérsékletek is többnyire csökkenni fognak.

A klímakutatók szerint a rekordmagas hőmérséklet előidézéséért leginkább az emberi tevékenységek, a szén és olaj elégetése, valamint a természetes gázok okozta széndioxid- és metánkibocsátás okolhatók. Francis meglátása szerint ez a tendencia egészen addig nem fog változni, amíg nem csökken az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez azt jelenti, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, az erdőirtással és fenntarthatóbb módokon kell az élelmiszereinket előállítani.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény értelmében a világ országai azt tűzték ki célul, hogy az iparosodás előtti idők átlaghőmérsékletéhez viszonyítva a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon vagy alatta tartsák. A Copernicus adatai szerint a Földön a 12 hónapos átlaghőmérséklet jelenleg a párizsi határértéket 1,58 Celsius-fokkal haladja meg. Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese szerint voltak már a márciusnál szokatlanabb hónapok is, amelyekben megdőlt a rekord, példaként pedig 2023 szeptemberét és 2024 februárját említette. Mindemellett a szakértő úgy véli, a tendencia semmiképpen sem jó irányba mutat.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

Forrás: economx
Kiemelt kép: Canva

search icon