Nyárias melegrekordokkal búcsúzott a március
Nyárias melegrekordokkal búcsúzott a március

Március 31-én, húsvét vasárnapján is folytatódott a rendkívül meleg, nyárias időjárás, így három új melegrekord is született.

A HungaroMet Zrt. közleménye szerint, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Napkoron a leghűvösebb órákban is csak 16,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó, országos hajnali melegrekord. A korábbi rekord 15,0 Celsius-fok volt, amelyet 1926-ban mértek Kaposváron.

A fővárosban is megdőlt a hajnali melegrekord: Zugligeten nem süllyedt 14,5 Celsius-fok alá a hőmérséklet. Az új rekord csaknem 2 Celsius-fokkal magasabb, mint a Budapest Országút állomáson 1926-ban feljegyzett 12,6 Celsius-fokos eddigi rekord.

Emellett a fővárosban is megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja: Pestszentlőrincen 25,1 Celsius-fokot mértek, ez 1 tized fokkal volt magasabb, mint a Ferihegyen 1989-ben regisztrált 25,0 Celsius-fokos rekord.

A melegrekord pedig tovább folytatódott, ugyanis Kelebián 30,2 Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap – közölte a HungaroMet Zrt.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadás, és kerekasztal-beszélgetés hangzott el a hazánkat is érintő szélsőséges és változékony időjárással kapcsolatban.

(HungaroMet)

Fotó: Stock photo

search icon