Mihez kezdjünk az időjárási szélsőségekkel?
Mihez kezdjünk az időjárási szélsőségekkel?

Extrém hőség és szárazság az északi féltekén, áradások Pakisztánban, maximumhőmérsékleti rekordokat döntögető tél Európában, tomboló hideg az USA-ban. Csak néhány példa a 2022-es év időjárási szélsőségeiből. A fejlett országokban eddig relatíve jól tudunk alkalmazkodni a globális felmelegedés miatti megnövekvő időjárási szélsőségekhez, de ez egyre nehezebbé és költségesebbé válik.

A 2022-es év utolsó hónapja az átlagosnál melegebb volt Európa több részén. Kontinens szerte dőltek meg a melegrekordok és több esetben nem csak arról volt szó, hogy néhány tized fokkal gyűrték maguk alá a korábbi csúcstartót: 4 fokos különbségre is találtunk példát! Németországban és Franciaországban is a szokásosnál melegebb volt az év utolsó napjain, Csehországban néhány fa elkezdett kivirágozni, míg Svájcban figyelmeztetést adtak ki az allergiában szenvedőknek a pollenek miatt.

Nem szabadna tovább késlekedni a kibocsátáscsökkentéssel, a 2022-es év is megmutatta, hogy az üvegházgáz-kibocsátás mielőbbi visszafogására van szükség

– írja cikkében Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora.

A 2022-es nyár volt a legmelegebb Európában is a mérések kezdete óta (a kontinens tíz legmelegebb nyara 2003 óta fordult elő, a második helyezett 2021, ezt 0,4 fokkal előzte meg a tavalyi év). Július közepén Nyugat-Európa nagy részén hőhullámos időszak lépett fel, ami 40 fok feletti hőmérsékleti értékeket hozott Spanyolországba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba.

A szélsőséges időjárási események okozta károk csökkentésének érdekében fontos a hatékony vészhelyzeti tervek készítése és a pontos időjárás előrejelzés, hogy fel legyünk készülve. Ez csökkentheti a hatásokat, ami a növekvő kockázatok fényében egyre fontosabbá válik. Ráadásul egyéb tényezők, úgymint az elöregedő társadalom vagy az urbanizáció tovább súlyosbíthatja a problémákat.

Ne hagyjuk magunkat hozzászokni a szélsőségekhez: ugyan a fejlett országokban egyelőre még relatíve jól alkalmazkodhatunk, de előbb-utóbb eljön az idő, amikor már nem fogunk tudni. Az extrém események gyakoriságának és intenzitásának növekedésével az alkalmazkodás is inadekváttá válhat, egyes régiókban meghaladhatják a túlélés korlátait. Azaz az adaptáció mellett muszáj a kibocsátások csökkentésére is hangsúlyt fektetni, hiszen a további felmelegedés mérséklése elengedhetetlen az élet- és megélhetési veszteségek elkerülése érdekében.

(Forrás: masfelfok.hu)

search icon