Érdekes időjárási kettősséget tapasztal a világ
Érdekes időjárási kettősséget tapasztal a világ

December végén sok amerikai nyúlt a hideg időjárás elleni felszerelésekhez, amikor szokatlanul hideg sarkvidéki levegő áramlott dél felé, és karácsony környékén rémálomszerű utazási helyzetet teremtett. 2022 vége és 2023 legeleje markáns téli időjárási viszonyokat hozott az Egyesült Államok középső és keleti részeire. Ugyanakkor az afrikai meleg légtömeg hőmérsékleti rekordok ezreit döntötte meg Európa-szerte.

Amerikában Michiganben és a Középnyugat más részein a hidegfront mentén bombaciklon alakult ki, amely erős szeleket hozott magával. New York állam egyes részein és Kanadában a hó felerősítette a vihart, Buffalóban öt nap alatt több mint 125 centiméternyi hó hullott. A kiterjedt hidegfront Délkeleten is nyomot hagyott, ahol a hideg levegő tornádók kialakulásához járult hozzá.

Van egy közös szál, amely összeköti ezeket a hőmérsékleti szélsőségeket. Decemberben a sarkvidéki sztratoszférikus sarki örvény megnyúlt és gyengült. Amikor a sarki örvény erős akkor a hideg levegőt az Északi-sarkvidék felett tartja.

 – mondta Judah Cohen, a Massachusetts Institute of Technology vendégkutatója.

Cohen szerint a 2023 elején bekövetkezett visszacsapódás kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az egyenlítői régiókból érkező melegebb légtömegek felmelegítették az USA keleti részét és Európát.

2023 januárjának első napjaiban szokatlan hideg helyett sok területen szokatlan meleg uralkodott. Az USA keleti részén a hőmérséklet 20-30 Fahrenheit-fokkal magasabb volt a szokásosnál, a tavaszias időjárás több államban hőmérsékleti rekordokat döntött.

Az idei év első hete ugyanakkor szintén rekordmeleget hozott Európának. Az Afrika nyugati partvidékéről érkező meleg légtömeg hőmérsékleti rekordok ezreit döntötte meg Európa-szerte, jelentette a The Washington Post Capital Weather Gang című lap. Újév napján legalább hét országban dőlt meg melegrekord.

(Forrás: earthobservatory.nasa.gov)

search icon