Megdőlt a szeptemberi melegrekord is
Megdőlt a szeptemberi melegrekord is

Szeptemberben is megdőlt a hőmérsékleti rekord, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy 2023 legyen a valaha volt legmelegebb év.

Az EU által alapított Copernicus Klímaváltozási Szolgálat szerint a szeptemberi globális átlaghőmérséklet olyan mértékben döntötte meg az eddigi rekordokat, hogy még a klímaszakértőknek is nehézséget okoz a jelenség leírása.

Az idei szeptember fél fokkal volt magasabb az eddigi mért legmelegebb, 2020-as szeptembernél. Ám ez most mégis más, ez a legnagyobb anomália, amit valaha dokumentáltunk, mely jelenséghez az Antarktisz jegének masszív olvadása is hozzájárul. Nemcsak mi tudósok nem láttunk még ilyet, hanem valószínűleg az egész emberiség nem tapasztalt még ehhez hasonlót. A klímaváltozás nem egy fogalom, ami majd egyszer valamikor megtörténik, hanem itt van és mindez most történik

nyilatkozta Carlo Buontempo, Copernicus Klímaváltozási Szolgálat igazgatója.

Az adatok szerint az ősz első hónapjában 0,9 fokkal volt magasabb az átlagos hőmérséklet az 1990 és 2020 közötti időszak átlagánál. Az ipari forradalom előtti időszakra átszámítva ez 1,7 százalékos eltérés, ami meghaladja a párizsi klímavédelmi egyezményben megállapított 1,5 százalékos célt. A január és szeptember közötti időszak átlagőmérséklete pedig 1,4 fokkal volt magasabb az 1850-1900 közötti évekhez képest. Ráadásul ahogy az El Nino időjárási jelenség egyre intenzívebbé válik, az év hátralévő három hónapja újabb rekord meleget hozhat.

A föld melegedésének mértékét drámaian mutatja a sarki jégtakaró mérete is, ami a becslések szerint ugyancsak példátlanul kicsi az évszakhoz képest. A Copernicus adatai szerint az Antarktiszi Tenger jégtakarója 9 százalékkal volt kisebb az eddigi átlagnál, az Északi-Tengeré pedig nem kevesebb mint 18 százalékkal.

De nem csak a meleg volt jellemző az idei szeptember időjárására: egyes helyeket – például Líbiát és Görögországot – extrém nagy esők és áradások sújtottak. Özönvízszerű esőzéssel nézett szembe Chile és Brazília déli része is, miközben az Amazonasz vidékén sosem látott szárazság honol, megnehezítve ezzel 500 ezer ember életét. A folyók vízszintjének csökkenése az élővilágot is tönkreteszi: az Amazonas táplálta Tefé tóban az elmúlt héten több mint száz folyami delfin tetemét találták meg. A Mamirauá Intézet tudósai szerint az állatok pusztulásához biztosan hozzájárult a rekord magas, 39 fokos vízhőmérséklet és az aszály is.

A világ óceánjai nyelik el az emberi tevékenység termelte hő 90%-át, ám ennek köszönhetően mára túlmelegedtek. A Copernicus mérése szerint szeptemberben a tengerek átlaghőmérséklete 20,92 Celsius-fok volt, ami új havi rekord, összességében pedig augusztus után a második legmagasabb mért adat.

(forrás: euronews)
Kiemelt kép: Canva

search icon