Meteorológiai Világszervezet: 5 éven belül minden melegrekord meg fog dőlni
Meteorológiai Világszervezet: 5 éven belül minden melegrekord meg fog dőlni

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentése szerint az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása és az El Niño éghajlati jelenség miatt 5 éven belül minden melegrekord meg fog dőlni.  

A tudósok állítják, hogy bár a folyamat még megállítható, nagyon rossz úton haladunk a megoldás felé. Ha pedig nem cselekszünk időben, a kormányoknak nem marad más lehetőségük: fel kell készülniük a legrosszabbra.

Jelenlegi állás 66 százalék esély van arra, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest több mint másfél fokkal fog emelkedni az átlaghőmérséklet és szinte biztos, hogy az elkövetkezendő 5 esztendő egyike a történelem legforróbb éve lesz. A sarkkörök háromszor gyorsabban fognak melegedni, mint a világ többi része. Ennek következtében a jégtakaró olvadásnak indul, az emelkedő tengerszint miatt pedig országok fognak eltűnni a Föld felszínéről.

Ez a jelentés nem azt állítja, hogy tartósan átlépjük a Párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 fokos szintet, azonban megkongatja a vészharangot, hogy egyre gyakrabban fogjuk átlépni ezt a küszöböt átmeneti jelleggel

– mondta Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Hozzátette, hogy az elkövetkező hónapokban melegedő El Niño kialakulása várható, és ez az ember által okozott éghajlatváltozással együtt a globális hőmérsékletet eddig ismeretlen területre fogja tolni. Ennek messzemenő következményei lesznek az egészségügyre, az élelmezésbiztonságra, a vízgazdálkodásra és a környezetre, ezért fel kell készülnünk.

(Forrás: WMO)

search icon