Jó hírek érkeztek a baranyai gyöngybaglyokról
Jó hírek érkeztek a baranyai gyöngybaglyokról

A tavalyi enyhe tél kedvezett a ragadozómadárnak, így a Magyar Madártani Egyesület Baranya megyei csoportja a gyöngybagoly állomány jelentős növekedéséről számolt be.

A állomány jó kondícióban vágott neki az idei évnek, és részben ennek is köszönhető, hogy sok gyöngybagoly fiókát neveltek fel az idén. A fészkelő baglyok száma 17 párral nőtt, míg a párok 37,1%-a kétszer is költött, ami nagyon jó aránynak számít.

A gyöngybagoly Magyarország egész területén megtalálható, és mivel korábban állománya, miképp az egész kontinensen, úgy nálunk is csökkenő tendenciát mutatott, fokozottan védett. Az egykor klasszikusan templomtornyokban fészkelő madarak száma 800-1000 pár körül ingadozik hazánkban a legutolsó adatok szerint, azonban az állományváltozás trendje jelenleg nem ismert.

A megfigyelések szerint a kihelyezett költőládákat összesen 572 fióka hagyta el sikeresen, ami a 2002-es rekordot is meghaladja – akkor ez a szám 547 volt. Baranya megyében összesen 158 költőládát helyeztek ki templomtornyokba és ezekből 89-be költöztek gyöngybaglyok.

Forrás: mme.hu

search icon