A karácsonyi desszerteken túl is fogyasszunk mákot!
A karácsonyi desszerteken túl is fogyasszunk mákot!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban ma már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel a gazdálkodók.

A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagkét.

A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.

A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.

A mákot ezért nem csak ételek alapanyagaként, hanem akár étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

Fotó: Canva

search icon