Mit mivel (ne)? Ételek és gyógyszerek kölcsönhatása

Mit mivel (ne)? Ételek és gyógyszerek kölcsönhatása
Mit mivel (ne)? Ételek és gyógyszerek kölcsönhatása

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan érdemes szedni a felírt gyógyszereket. Nem mindegy ugyanis, hogy a nap folyamán mikor és milyen ételek fogyasztásakor kapjuk be a felírt tablettákat. Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha orvosság fogyasztására kerül a sor.

Nem mindegy, mikor!

A leggyakoribb gyógyszerforma a tabletta, különböző méretűekkel, alakúakkal és színűekkel találkozhatunk. A tabletta bevonata határozza meg, hogy a testben hogyan tud felszívódni. Ha gyors megoldásra van szükségünk – például hasogató fejfájás, menstruációs görcs vagy nem csillapodó láz esetén –, gyorsan felszívódó készítményekre van szükségünk. Ezeket a tablettákat úgy vonják be, hogy minél hamarabb szétessenek a gyomorban és gyorsan felszívódjanak, majd a véráramba bekerülve minél előbb kifejtsék hatásukat. Azonban a gyomrunk pH-ja folyamatosan változik egy nap folyamán.

A pH a nap elején a legalacsonyabb, amikor üres a gyomrunk, gyomorsavból ekkor van a legtöbb. Amikor étkezünk, akkor a gyomorsavnak „dolga akad”, és elkezdni azonnal lebontani, megemészteni az ételt. Ekkor magasabb lesz a pH, azaz már kevésbé savas a gyomor közege, más bevonatú tabletták oldódnak ki, mint reggel. Azokat a gyógyszereket, amelyek irritálhatják a gyomornyálkahártyát, mindenképp érdemes étkezés közben beszedni. Ezért nem mindegy, hogy étkezés előtt vagy után fogyasztjuk-e el a felírt vitamint, táplálékkiegészítőt vagy orvosságot. A maximális hatékonyságot a betegtájékoztatón található információk betartásával tudjuk elérni.

A hatékonyság miatt nem mindegy, mikor veszed be a gyógyszereket.
Kép: canva

Véralvadásgátlók

A tabletták hatóanyag-tartalma – mivel szájon keresztül alkalmazzák őket – legtöbbször a gyomor vagy a bél nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, éppen úgy, mint az élelmiszerek esetében.

A véralvadásgátlókkal együtt sokat említett K-vitamin többek között megtalálható a spenótban, a kelkáposztában, a petrezselyemben, a zöldbabban és a szójában. Ez a zsírban oldódó vitamin segít a véralvadásban, vérzés esetén segít a vérlemezkéknek az összetapadásban, hogy eltömíthessék a sebet. Azonban ha ezzel ellentétes hatású véralvadásgátló gyógyszert szedünk (pl. warfarint, acenokumarolt), mindenképpen ügyeljünk a K-vitamin-fogyasztásra!

A vitaminokról korábban itt és itt írtunk a Greendexen.

Emellett fontos megemlítenünk többek között a gyömbért, amely görcsoldó és immunerősítő hatása mellett ősidők óta ismert véralvadásgátló gyógynövény. Ezért olyan készítményekkel, amelyek szintén gátolják a véralvadást – megelőzve ezzel a vérrögök kialakulását és megnövekedését – nem javallott szedni, mert együttesen már megnövelik a vérzés kockázatát. Ide tartozik még a nyugtató hatású orbáncfű, amely segíti a depressziós tünetek enyhítését is, azonban a véralvadásgátlók hatásfokát csökkenti.

A depresszió elleni szerek és a sajt

Léteznek úgynevezett nem szelektív MAO-gátló (monoamin-oxidáz) gyógyszerek, amelyek képesek gátolni az agyban és a szervekben az olyan enzimeket, amelyek a boldogsághormonok lebontásáért felelősek. A szóban forgó hormonok közé tartozik a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin is. A MAO-gátló gyógyszerek hatékonyak depresszió és szorongási zavarok kezelésében, azonban súlyos kölcsönhatásba léphetnek a magas tiramintartalmú ételekkel. Ide tartoznak a hosszú ideig tárolt fermentált vagy füstölt ételek, italok, például a szalámi, az alkoholos italok, a leveskockák, a sajtok, a füstölt halak, a zacskós levesek. Ha az említett gyógyszerek reakcióba lépnek ezekkel az ételekkel, súlyos esetben szervkárosodás vagy agyvérzés jelentkezhet. Azonban aggodalomra semmi ok, ugyanis léteznek szelektív MAO-gátlók, amelyek szedésekor nem kell tartani az előnytelen kölcsönhatásoktól. Emellett enyhébb szorongás és alvászavarok esetén érdemes először a gyógynövényekhez nyúlni.

A gyógynövények is segíthetnek a szorongáson.
Kép: pexels

Vastabletta

Amennyiben az orvos vastabletta szedését javasolja, sok kis részletre érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy valóban felszívódjon, és maximálisan tudjon hatni a készítmény. Elsősorban kávé és tea fogyasztását nem javasolják a vaspótló készítmények bevétele előtt vagy közvetlen utána. Érdemes legalább két órának eltelnie, különben a vas komplexet képez az italokban található tanninnal, és nem tud hatékonyan felszívódni.

Ha segíteni szeretnénk a vas felszívódását, érdemes nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztani narancslé, (rágó)tabletta vagy gyümölcsök formájában. A C-vitaminról itt és itt már írtunk korábban a Greendexen.

Vas mellé ne igyál teát vagy kávét!
Kép: canva

Grépfrút és más gyógyszerek

A gyümölcs levében található bergamottin nevű flavonoid olyan anyag, amely képes a májban lévő citokróm P450 enzimeket gátolni, amelyek a gyógyszerek lebontásáért felelősek. Ha a máj akadályozva van abban, hogy bizonyos hatóanyagokat lebontson, akkor ezeknek megnövekedhet a koncentrációja a vérben, ami túlzott hatást vagy kockázatos mellékhatásokat eredményezhet. Ezért érdemes kerülni a grépfrútot, amennyiben koleszterincsökkentő szereket (pl. szimvasztatint, lovastatint), bizonyos vérnyomáscsökkentőt (pl. felodipint) vagy éppen néhány fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert (pl. diklofenákot) szedünk.

A grépfrútról itt olvasható egy korábbi Greendex-cikkünk.

A grépfrúttal csak okosan, ha gyógyszert szedsz!
Kép: pexels

A kivi és a szívbetegségek

Magas vérnyomás, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, szívroham és az azt követő állapot kezelésére szokták felírni az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszereket (pl. carvedilolt, atenololt, biszoprolol-fumarátot vagy propranolol-hidroklorid hatóanyagú készítményeket). Ezek képesek megemelni a vér káliumszintjét, ezért a fent említett orvosságok szedésekor mértékkel kell fogyasztani a nagy káliumtartalmú gyümölcsöket, mint például a kivi vagy a banán. Veseproblémák esetén a túl nagy mennyiségű kálium bevitele károsan hathat az egészségre, akár végzetes is lehet, ha a felesleges káliumot a vese nem tudja eltávolítani a szervezetből.

Mértékkel a káliumtartalmú ételekkel!
Kép: pexels

Összefoglalás

A fentiek alapján elmondható, hogy a gyógyszerek világa bonyolult, ezért mindenképpen érdemes tájékozódni bármilyen készítmény szedése előtt. Lehetséges, hogy egy készítményt feleslegesen szedünk, mert valamilyen elfogyasztott étel vagy ital miatt nem képes kifejteni a hatását, de az is lehet, hogy komoly mellékhatásokkal és következményekkel kell szembenéznünk, ha nem tartjuk be a szakemberek utasításait.

A lista nem teljes, így mindenképpen javasoljuk, hogy bármilyen gyógyszer szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon