Mit esznek karácsonykor az európaiak?
Mit esznek karácsonykor az európaiak?

Minden nemzetnek megvan a saját, többé-kevésbé egyedi karácsonyi menüje, de ezek között, legalábbis az alapanyagokat tekintve, számos ponton vannak hasonlóságok. Az senkinek sem újdonság, hogy nálunk az elmaradhatatlan kellékek közé tartozik a halászlé, a töltött káposzta vagy a kocsonya, de vajon mi kerül az asztalra a kontinens más országaiban?

Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten nagyban függ a karácsonyi menü attól, hogy épp melyik vidéken járunk. Ezzel együtt általánosan elmondható, hogy gyakran kerül hal és különféle tengergyümölcsei az asztalra, és a jellegzetes helyi sonkákat és érlelt sajtokat sem vetik meg. Népszerűek ilyenkor a bárányhúsból és a pulykából készült ételek is. Igazi karácsonyi csemegének számít a turrón nevű édesség, mely mézből, cukorból, tojásfehérjéből és pirított mandulából készül, esetenként más diófélék felhasználásával.

Németország

Ahogy a többi nagy országban, úgy a németeknél is regionálisan változó, hogy mi kerül a tányérra, az azonban a legtöbb esetben elmondható, hogy a krumplisaláta és a virsli nem marad el. Ugyanígy jellegzetes hagyomány a sült szárnyas (legtöbbször liba) lilakáposztával tálalva.

Svédország

A hideg északon sem vetik meg a (füstöletlen) sonkát, a kocsonyát pedig gyakran borjúhúsból készítik. A húsos ételek fogyasztásának ilyenkor nagy tradíciója van, ugyanis hagyományosan ilyentájt vágták le az állatokat és friss húshoz főképp az év ezen időszakaiban jutottak a svédek. A karácsonyi asztal egyik jellegzetes étele még a füstöletlen kolbász, melyet főzve fogyasztanak.

Egészen jellegzetes karácsonyi étel a sonka ízesített főzőlevébe mártogatott szikkadt kenyér is. A leginkább ikonikusnak nevezhető csemege viszont egyértelműen a lúgos hal. Ehhez a szárított halat majdnem két hétig érlelik, naponta váltott vízben, melybe eleinte oltott mész is kerül. Miután végeztek a művelettel, alaposan átmossák majd megfőzik, végül pedig krumplival és mustárszósszal tálalják, ízlés szerint fűszerezve.

Románia

A román ünnepi konyha mutat némi hasonlóságot a magyarral, a töltött káposzta például ott is divatos. Népszerű még a zöldségekkel és fokhagymával ízesített kocsonya is, melyhez disznó és marhahúst is felhasználnak. Az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatban az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is számos értékes előadás és kerekasztal-beszélgetés elhangzott. Többek között az élelmiszerpazarlás is szóba került, amelyre az ünnepek alatt is fontos odafigyelni. Fogyasszunk jó minőséget, de mértékletesen!

search icon