Katáng, a legszebb kóró
Katáng, a legszebb kóró

Ha azt mondjuk, kóró, akkor általában egy magasra növő, kemény és szúrós szárú gyom jut az eszünkbe, és biztosan nem egy csodálatosan kék virágú növény, amelynek ráadásul számos gyógyhatása van.

A katángkóró vagy mezei katáng (Cichorium intybus) az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növényfaj. Utak mellett, réteken, parlagon hagyott területeken nő, sokszor a másfél méteres magasságot is elérheti. Virágai nélkül valóban csupán néhány erős szárat mutat magából, ám amikor reggel kibontja égszínkék szirmait (amelyeket erős napsütésben be is zár), egyből megszépül.

Gyógyhatása

A gyökere, a levele és a virága is gyógyhatású. Ezt már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak, sőt, a kelták is felismerték. Előszeretettel használták a növényt a különböző bántalmaikra.

A gyökerének igen magas az inulintartalma, hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, a diabétesz miatti szomjúságérzetet és a fokozott vizeletürítést, ezáltal segít kontrollálni a cukorbetegséget. Emellett az inulin a prebiotikumok egyik fajtájaként támogatja a hasznos bélbaktériumok elszaporodását, a megfelelő bélflóra kialakulását, ezáltal hozzájárul az egészséges bélműködéshez is.

Fotó: Börzsey Barbara

A katángból készült tea kiválóan alkalmazható reuma, köszvény és ízületi betegségek ellen, valamint tisztítja a májat, a lépet és a vesét, továbbá segít tökéletesen kiüríteni az epehólyagot is.

Étvágygerjesztő hatása van, és sárgaság ellen is bevethető, emellett kisebb méretű epekövek oldására is alkalmas lehet. Segíti az emésztést, megszünteti a puffadást és a fokozott bélgázképződést.

Külsőleg borogatásként kiváló a duzzanatok, gyulladások, pattanások és az elfertőződött sebek gyógyítására.

Ellenjavallat: magas gyomorsavtermelés és kiszáradásra való hajlam esetén legyünk elővigyázatosak!

Salátához is kiváló

Nyár elején szedett gyökerét a régi magyar konyhában salátaként használták fel. A petrezselyemhez hasonlóan megfőzték, hosszában felszeletelték, majd sóval, ecettel vagy éppen mézzel ízesítve fogyasztották. Télire elvermelve pedig a gyökér mellől kihajtó friss hajtásait fogyasztották.

Hogyan gyűjtsük?

Leveleit és virágait virágzáskor – júliustól szeptemberig – a növény tetejétől mérve körülbelül 40 cm hosszan, a gyökereit pedig kora tavasszal, illetve késő ősszel gyűjtsük! A gyökereket alapos tisztítás után sütőben vagy kemencében szárítsuk meg, a föld feletti részeit is napfénytől védett helyen szárítsuk és mihamarabb aprítsuk fel! Arra pedig mindig ügyeljünk, hogy ne nagy forgalmú utak mellől szedjük a növényt!

Kávé helyett

A mezei katángot vadcikóriának is nevezik, mivel eme növény nemesített változata a cikória. Régen, ínséges időkben sokszor használták kávépótlóként. A „katángkávéhoz” a gyökereket centis nagyságúra vágjuk, majd az apró darabokat sütőben sokáig, akár néhány óráig sötétbarnára pirítjuk. A megsült gyökérdarabokat ezután pontosan ugyanúgy használjuk fel, mint a kávébabot.

Kiemelt kép: Canva

search icon