Ki kell találnunk, hogyan lehetne több műanyagot újrahasznosítani
Ki kell találnunk, hogyan lehetne több műanyagot újrahasznosítani

Az ADS egy hilliardi székhelyű csapadékvíz-gazdálkodási -, és Észak-Amerika legnagyobb műanyag-újrahasznosító vállalata. Kristen Rinehart, az Advanced Drainage Systems (ADS) alelnökének és vezérigazgatójának véleménye következik a műanyag újrahasznosításáról.

Nem mondhatunk le a műanyag-újrahasznosításról: inkább csináljuk jobban

A műanyag-újrahasznosításra nem az a válasz, hogy feladjuk a próbálkozást. Ehelyett a vállalkozásoknak, a kormányoknak és a lakosoknak mind-mind ki kell venniük a részüket az újrahasznosítási arányok javulásáért

-Kristen Rinehart

Íme a kemény valóság: az amerikaiak nagyon jók a műanyaghulladék előállításában, és nagyon rosszak az újrahasznosításban. A Világgazdasági Fórum szerint az Egyesült Államokban az évente keletkező 40 millió tonna műanyaghulladék újrahasznosításának aránya csupán körülbelül 5%.

Októberben a Greenpeace USA kiadott egy jelentést, amely szerint a műanyag-újrahasznosítás teljes kudarc, és kijelentette: “Az adatok egyértelműek: gyakorlatilag a legtöbb műanyag egyszerűen nem újrahasznosítható.”

A műanyag újrahasznosítása természetesen nem egyszerű

A műanyag zacskókat és a hungarocellt különösen nehéz újrahasznosítani. A műanyag-újrahasznosításról való teljes lemondás azonban tragikus hiba lenne – nemcsak a környezet, hanem a gazdaság szempontjából is.

De először, ahogy a Greenpeace javasolja, nézzük meg az adatokat. Bár az kétségtelenül igaz, hogy nem hasznosítunk újra elég műanyagot, ez nem amiatt van, mert a műanyagot nem lehet újrahasznosítani. Az újrahasznosító vállalkozások valójában jó helyzetben vannak ahhoz, hogy a hulladékáramból származó fogyasztói műanyagok nagy részét összegyűjtsék, szétválogassák és újrahasznosítsák.

Valójában a jelenleg újrahasznosítási folyamatba kerülő 5 százaléknyi műanyagnak a 91%-át hasznosítják új műanyagtermékek formájában.  Sok műanyag – például vizes- és mosószeres palackok, fedők, tejeskannák és kádak – könnyen válogathatóak és új termékekké alakíthatóak: a hulladékkezelésre és újrahasznosításra vonatkozó kódok megtalálhatók a csomagolásokon. A mi cégünk, az Advanced Drainage Systems például tavaly 600 millió fontnyi műanyagot alakított át csapadékvizet kezelő csövekké és vízelvezető folyókákká országszerte.

Ezenkívül a vállalkozások – köztük sok Ohio központjában – jelentős beruházásokat hajtanak végre az újrahasznosítási tevékenységeik javítása és bővítése érdekében, lehetővé téve számukra a műanyagok válogatását, mosását, tisztítását és az újrafelhasználásra való előkészítését.

Az ADS 65 millió dollárt fektetett be az új Mérnöki és Technológiai Központunkba, amely új módszerek után kutat a műanyag újrahasznosítására és a termékeinkben való felhasználására. A Rumpke Waste and Recycling pedig 50 millió dollárt fektet be, hogy növelje a hulladék – köztük a műanyag – újrahasznosítási kapacitását egy új Columbus újrahasznosító központban, amely technológiailag a legfejlettebb rendszer lesz az országban és az ötödik legnagyobb a világon.

Az újrahasznosított műanyagok iránti kereslet növekedésével azonban a kínálat stagnál. Az ADS egyik célja, hogy 2032-ig évente 1 milliárd fontot hasznosítson újra, de ezt csak akkor tudjuk elérni, ha az emberek több műanyagot gyűjtenek össze. Így tehát mindannyiunknak sokat kell tennünk annak érdekében, hogy a műanyag-újrahasznosítás valóban működni tudjon.

Egyrészt az államnak és a helyi önkormányzatoknak meg kell küzdeniük a súlyosan alulfinanszírozott begyűjtési problémával, mivel az amerikaiak mindössze 53%-ának van hozzáférése az újrahasznosításhoz. Columbus városa a közelmúltban tett egy lépést a helyes irányba, a nemrég javasolt költségvetés 6 millió dollárt tartalmaz a város újrahasznosítási programjának kibővítésére, így a jövő nyártól hetente ürítik majd az utcai szelektív hulladékgyűjtőket.  

A vállalkozásoknak olyan állami politikát is képviselniük kell, amely megkönnyítik a fogyasztók számára az újrahasznosítást, emellett nyilvános edukációban is részt vesznek. Rumpke például a COSI-val dolgozik azon, hogy oktatását a régió iskoláira is kiterjessze. Végül pedig a lakosoknak ki kell használniuk a közösségeikben elérhető újrahasznosítási megoldásokat, mivel az újrahasznosításhoz hozzáférő embereknek csak körülbelül 72%-a tesz is valamit az ügy érdekében. Ha otthon nincsenek meg a szükséges szelektív hulladékgyűjtő edények, akkor megfelelő helyet kell keresni a műanyag és egyéb anyagok megfelelő elhelyezésére.

A műanyag-újrahasznosításra nem az a válasz, hogy egyszerűen abbahagyjuk a próbálkozást is. Ehelyett a vállalkozásoknak, a kormányoknak és a lakosoknak mind ki kell venni a részüket annak érdekében, hogy az újrahasznosítás aránya javuljon. Minél több műanyag kerül a megfelelő helyre, a vállalkozások átválogatják, ledarálják, átmossák, majd új termékekké használják azokat, és így segíthetnek megoldani a műanyagproblémánkat.

(forrás: eu.dispatch.com)

search icon