Kiszivárgott a következő IPCC jelentés vázlata: ezek a teendőink a katasztrófa elkerüléséhez
Kiszivárgott a következő IPCC jelentés vázlata: ezek a teendőink a katasztrófa elkerüléséhez

A három részből álló jelentés első része hétfőn jelent meg, és az éghajlatváltozás tudományos hátterével foglalkozott. Ahogy mi is beszámoltunk róla, legfontosabb konklúziói között az szerepelt, hogy a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlenül visszavezethető az emberi tevékenységre, illetve, hogy szinte azonnal fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok égetésével, ha meg akarjuk állítani a folyamatot.

A jelentés harmadik részét, mely a klímaváltozás csökkentésének módozatait veszi számba, a Scientist Rebellion nevű mozgalom (akik az Extinction Rebellion egyik ága) spanyol ágán keresztül szivárgott ki. A tanulmány a tervek szerint jövő március környékén jelent volna meg, azonban néhány kutató attól tartott, hogy a kormányok nem fogadják majd el az eredeti formájában és egy némileg kilúgozott változatban, a konklúziót és a lényegi dolgokat kozmetikázva tárnák a nyilvánosság elé. A kormányoknak ugyanis joguk van, hogy változtassanak a döntéshozók számára készített összefoglalón.

A jelentés megállapításai nagyon komoly életmódbeli változásokat javasolnak elsősorban a fejlett országok lakói számára, mert mint a jelentésből kiderül, legnagyobbrészt ők felelősek a felmelegedést hajtó kibocsátásokért:

a jelentés szerint a leggazdagabb 10% felelős az összes kibocsátás 36-45%-ért, ami sokszorosa a legszegényebb 10% kibocsátásának, akik csupán 5%-ért felelősek.

A jelentés kiemeli, hogy az életmódváltásra különösen a gazdag országok tehetős lakói körében lesz szükség. Itt azonban nem kell rögtön aszketizmusra asszociálni, ez jelentős részben olyan változásokat takar, mint az otthonok túlfűtésétől vagy épp túlhűtésétől való tartózkodást, az olyan közlekedési módok előnyben részesítését, mint a kerékpározás vagy a gyaloglás, illetve például a légi közlekedés erőteljes visszafogását.

A magasabb jövedelmű fogyasztók fogyasztási szokásai nagy karbonlábnyommal járnak. A legnagyobb kibocsátók a kulcságazatokban uralják az emissziót, például a felső 1% a repülésből származó kibocsátások 50%-ért felelős.

–áll az összefoglalóban

Ugyanilyen fontos lesz az étkezési szokások megváltoztatása. Az állati eredetű fehérjék fogyasztása és sokszor túlfogyasztása helyett a legtöbbször egészségügyi előnyökkel is járó növényi alapú étrendre, növényi fehérjék fogyasztására kell áttérni, minél nagyobb arányban.

A jelentés ráerősít az eheti IPCC jelentésre abban a tekintetben, hogy amennyiben 1,5 Celsius-fokos emelkedésen belül szeretnénk maradni, úgy a következő évtizedben meg kell feleznünk a kibocsátásunkat, majd 2050-re nullára kell csökkentenünk. Az összefoglaló egyebek mellett arról is ír, hogy vannak pozitív fejlemények, illetve van ok némi optimizmusra: egyre olcsóbbak és egyre nagyobb volumenben kerülnek beépítésre az éghajlatbarát nap- és szélerőművek.

Az IPCC egyébként nem kívánta kommentálni a szivárgást. Annyit azért elmondtak, hogy a kidolgozási folyamat célja, hogy időt és nyugalmat adjon a tudósoknak a munkára, hogy azt mindenféle külső hatás vagy befolyás nélkül végezhessék. Azt is jelezték, hogy most kiszivárgott rész csupán vázlata annak a rövidített összefoglalónak, melyet majd a döntéshozók elé terjesztenek januárban, és már a kiszivárgás óta is változtattak rajta, ahogy folyamatosan folytatják a munkát. (Guardian)

search icon