Indul a Klíma-Talaj-Víz Országos Rendezvénysorozat
Indul a Klíma-Talaj-Víz Országos Rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben folytatja az országos ingyenes szakmai fórumsorozatát, amely nemcsak a gazdálkodók, hanem a szaktanácsadók, a talajvédelmi felügyelők, valamint minden érdeklődő számára nyitott.

Az országjárás célja, hogy felhívja a figyelmet a klímához mihamarabb alkalmazkodó mezőgazdasági termelés szükségességére, melyhez szakmai inputokat, működő agrotechnikai-, illetve természetes vízmegtartó megoldásokat is nyújtanak az ebben jártas szakemberekkel együtt, hogy a mezőgazdasági termelés képes legyen hatékonyan, elsősorban természetes módon reagálni a klímaváltozással összefüggő hatásokra.

A NAK Praktikum idei szlogenje: „Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás!” A februári előadássorozatban a klímaszélsőségekhez alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás szükségességére hívják fel a figyelmet. Az előadássorozatban hazánk éghajlati, meteorológiai sajátosságaiból kiindulva elemzésre kerülnek azok az éghajlatalakító tényezők, amelyek már most, illetve a közeljövőben egyre erőteljesebben érvényesülhetnek majd, meghatározva ezzel hazánk gazdálkodási viszonyait.

Mint írták, a talaj védelme, szerkezetességének javítása a gazdálkodó érdeke, hiszen ezen tényezők jelentős mértékben hatnak a költségekre, terméseredményekre, javításukkal csökkenthetők a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek. Ismertetésre kerülnek továbbá azon agrotechnikák, melyek által a legnagyobb víztározónk, a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet ezen fontos szerepét betölteni.

A hazai termőterületek harmada az aszály mellett ár- és belvíznek is kitett, így a szélsőséges időjáráshoz hatékonyan kell alkalmazkodnia a gazdálkodónak. A 2022-es drasztikus aszály után, az év végét, és az év elejét most a többletvizek, illetve a belvizek jellemzik, melynek termőföldön történő tartása kihívások elé állítja a gazdálkodókat.

A hazai és globális tendenciákra is tekintettel, a vízbiztonság megteremtésében pozitív változás, műszaki és agrotechnikai beavatkozás nélkül nem várható. Annak érdekében, hogy megteremtsük a vízbiztonságot, puffervízterekre van szükség. Ennek tükrében ismertetésre kerülnek az elmúlt időszak mezőgazdasági vízgazdálkodást érintő hazai és uniós jogszabályi változásai, szabályozási elemei és nem utolsó sorban az uniós finanszírozás lehetőségei.

A talaj védelme és a vízgazdálkodás témaköre a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is kiemelt hangsúlyt kapott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

A ma induló országos rendezvénysorozaton való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További részletek a Fruitveb honlapon érhetők el.

(Fruitveb)

Fotó: Canva

search icon