Mulcsozzunk a talajnedvesség megtartásáért!
Mulcsozzunk a talajnedvesség megtartásáért!

Bár most odakint zimankós a helyzet, az időjárásról általánosságban elmondható, hogy egyre melegebb van, a csapadék is egyre kevesebb, és ha végre esik, akkor rövid idő alatt nagy mennyiség hullik, majd utána hetekig, sőt akár hónapokig semmi. A villámárvizek nem tudnak leszivárogni a talajba. Egyre nagyobb érték a talaj nedvessége, és ezt meg kell őrizni, ameddig csak lehet, mert a dísz- és haszonnövények életéhez nélkülözhetetlen. 

Mit tehetünk a vízmegtartásért a kertekben?

Használjunk mulcsot! A mulcs különböző szerves és szervetlen, azaz ásványi talajtakaró-anyagok közös neve, rendeltetése pedig az, hogy a talaj felszínén egyenletesen elterítve lassítsa a vízpárolgást. Hatására a víz jobban beszivárog a talajba, kiegyenlíti a talaj hőmérsékletingadozását és kedvezőbb mikroklíma alakul ki, de a mulcs véd a túlzott gyomosodástól, és csökkennek általa a szél és a víz okozta károsítások is. Ha szerves anyagokat használunk mulcsként, azok a fokozatos elbomlásukkal tápanyagot is adnak a növényeknek és élőhelyet biztosítanak megannyi talajlakó élőlény számára. A mulcs alatt a talaj laza marad, kevesebbet kell kapálni. A csupasz, fedetlen talajt a nap kiszárítja, a felületén porladó földet pedig a szél elfújja. A természet sosem hagy szabadon talajfelszínt, kövessük ezt a mintát!  

Hogyan használjuk a mulcsot?

Mulcsozás előtt lazítsuk fel a talajt, majd feltétlenül öntözzük meg a területet, hogy legyen mit megtartania a talajnak! Számítsunk arra is, hogy a mulcs is felvesz némi nedvességet! A szálas, nagyobb méretű mulcsanyagokat mindig apróra kell vágni a szétterítés előtt. A nedvdús alapanyagokat, mint a magokat még nem hozott gyomok, csak néhány centiméter vastagon javasolt leteríteni. A mulcsozással a kötött talajoknál vigyázni kell, mert a pangó víztől rothadás alakulhat ki.   

Milyen mulcsot használhatunk?

Szerves mulcs anyagok

Faapríték és kéregmulcsok – Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is! Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.

Kerti komposzt – Aktívan segíti a humuszréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyagtartalmát. Fontos, hogy gyommagtól mentes legyen! Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.

Fűkaszálék – Minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell!

Magokat még nem hozott gyomok – Vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra! Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg!

Szalma – Elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük. 

Ásványi mulcs

Használata a mediterrán, száraz vidékekről terjedt el, ahol kevés nyáron a mulcsként alkalmazható zöldhulladék. Többféle méretben és színben áll rendelkezésre a kőzúzalék és a kavics is. Legalább 4-5 centiméter vastagon terítsük el! Használata minden kertbe elhozza a mediterrán hatást

Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete
Kiemelt kép: Canva

search icon