Novemberben szedhető igazán! – Miért jó a kökény?

Novemberben szedhető igazán! – Miért jó a kökény?
Novemberben szedhető igazán! – Miért jó a kökény?

Novemberben sem kell lemondani a gyűjtögetésről: a csipkebogyó és a kökény még javában szedhető ilyenkor. Utóbbi talán elsőre nem lesz a kedvenced, hiszen fanyar ízét meg kell szokni. Élettani hatásai azonban lenyűgözőek, és sokkal többféleképpen felhasználható, mint gondolnád!

A kökény (Prunus spinosa) tüskés, sűrű bokor, amely Európa-szerte, így Magyarországon is gyakori. Rendkívül értékes vadon termő gyümölcs, különösen az őszi-téli időszakban. A kertünkben sövényként remekül funkcionál, és bogyóját is szeretjük. Ráadásul most, az első dér után puhább és ízletesebb is. Bár íze elég megosztó, mivel igen fanyar, mi kifejezetten szeretjük.

Szép látvány egy ilyen roskadozó bokor.
Kép: canva

Hogyan ismerheted fel a kökényt?

Sűrű, áthatolhatatlan, erős tüskéjű cserje, amely elsősorban erdőszéleken „képez akadályt”. 1–4 méter magasra nő, sötétbarna, szinte már fekete ágai vannak. Levelei kicsik, fogazott szélűek, hosszúkásak, tojás alakúak. A bokor nyáron fényes, zöld, ősszel bordós, barnás színben pompázik.

Virágai fehérek, nagyon korán, már március végén, április elején szirmot bontanak, ami azért is különleges, mert ez még a levelek megjelenése előtt megtörténik. A bokor legnagyobb értéke a sötétkék, hamvas bogyó, amely kb. 1–1,5 cm átmérőjű. A csonthéjas termés íze nagyon fanyar, de miután megcsípte a dér, édesebb, puhább lesz, így bátran fogyasztható.

Miért egészséges a kökény?

Lehet, hogy sokak számára az íze nem olyan lehengerlő, egészségügyi előnyei miatt nagyon is célszerű beépíteni az étrendbe.

1. Magas antioxidáns-tartalmú

A kökény rendkívül gazdag polifenolokban, flavonoidokban és C-vitaminban. Ezek csökkentik az oxidatív stresszt, védik a sejteket a káros szabad gyököktől, lassítják a sejtek öregedését, és támogatják az immunrendszert. A polifenolok koncentrációja különösen magas a héjban és a színes gyümölcshúsban.

Apró fehér virágai nagyon szépek kora tavasszal.
Kép: canva

2. Gyulladáscsökkentő hatású

A kökény bioaktív összetevői, főleg a flavonoidok (kvercetin, rutin) gyulladáscsökkentő tulajdonságúak. Segíthetnek enyhébb emésztési gyulladások és húgyúti irritáció esetén, a szájnyálkahártya gyulladásos betegségeinek elmulasztásában (öblögetéssel), valamint bőrgyulladások leküzdésében.

3. Összehúzó hatású, hasfogó

A kökény tannintartalma magas, főleg a héjában. Ez mérsékli a hasmenést, nyugtatja a bélrendszert, enyhén fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonságú, valamint csökkenti a bélben a túlzott vízürítést is. Ezért régen hasmenés, emésztési zavar esetén fogyasztották.

4. Virága enyhén vízhajtó hatású

A kökény virágából – tehát nem a terméséből – készült tea enyhén diuretikus hatású. Fokozza a vizeletkiválasztást, és segíti a veseműködést. Ezen túl csökkenti a vízvisszatartást, és tisztítja a húgyutakat. Ez a hatás nagyon kíméletes, enyhe, de rendszeres fogyasztás esetén határozottan érzékelhető, ami némely állapotokban különösen jól jöhet.

5. Emésztést támogató, étvágyjavító

A kökény (különösen a kissé éretlen gyümölcs és a levelek) enyhén savas és fanyar karaktere fokozza az emésztőnedvek termelését. Ennek eredménye a jobb étvágy, a könnyebb emésztés, a hányinger csökkenése és a puffadás mérséklődése. Ezért nemritkán előételként vagy aperitifként alkalmazták.

6. Remek kálium- és ásványianyag-forrás

A kökény nagy mennyiségben tartalmaz:

  • káliumot,
  • kalciumot,
  • magnéziumot,
  • vasat,
  • mangánt.

Ezek támogatják a szív és az érrendszer működését, az izomműködést, a folyadékháztartást és a vérképzést.

C-vitamin-tartalma lenyűgöző.
Kép: canva

7. Magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő

A kökényben szokatlanul magas a C-vitamin mennyisége más vadon termő bogyókhoz képest, ami meglehetősen előnyös tulajdonság. A C-vitamin pedig nemcsak immunerősítő, hanem támogatja a fertőzések elleni védekezést, segíti a kollagéntermelést, és javítja a vas felszívódását is. Fontos tudni, hogy a nyers bogyóban van a legtöbb; hőkezeléssel a vitamintartalom csökken.

8. Jó hatású a vércukorszintre

A kökény kis cukortartalmú, alacsony glikémiás indexű gyümölcs. Lassan emeli a vércukorszintet, segít megelőzni a vércukorszint-ingadozást, és segít fenntartani a kiegyensúlyozott energiaszintet. Enyhén vércukorszint-kiegyenlítő hatású, főleg akkor, ha nem túl cukros likőr vagy szörp formájában fogyasztjuk.

9. Antibakteriális és enyhén antivirális hatású

A kökény polifenoljai gátolják egyes baktériumok szaporodását. Enyhítik a szájüregi, a garati, az emésztőrendszeri fertőzéseket, a virágnak köszönhetően pedig csökken a húgyúti irritáció is. A kökény folyékony származékát a népi gyógyászatban szájöblítésre is használták.

10. A bőr gyógyulását is segíti

Főzete és pépje csökkenti az irritációt, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, és segíti a sejtmegújulást. A népi gyógyászatban borogatásként is alkalmazták enyhébb bőrpanaszok esetén.

Mikor kell gyűjteni a kökényt?

Habár szeptember végétől már érik, a legjobb október végéig, novemberig várni a gyűjtögetéssel. A legédesebb, legfinomabb akkor lesz, amikor a gyümölcsöket megcsípi a dér, vagy akár a keményebb fagy. Ez ugyanis lebont bizonyos csersavakat, amitől a bogyók kevésbé fanyarok, puhábbak lesznek. Ha nincs dér, akkor szedés után 48–72 órára beteheted a fagyasztóba, ezzel ugyanazt a hatást éred el.

A szedésekor figyelj arra, hogy tüskés, nehéz hozzáférni, ezért ajánlott kesztyűt viselni. Csakis ép bogyót szedj! Valamint az általános szabály, hogy utak mellől ne gyűjts!

Fagyasztóba is teheted.
Kép: canva

A kökény 7 legjobb felhasználási módja

A kökény rendkívül sokoldalú, téli vitaminpótlóként tekinthetünk rá. Igen régóta feldolgozzák különféle módokon és formában.

  1. Kökénylekvár (kökénydzsem): Nem véletlenül a lekvár a leggyakoribb feldolgozási módja, mivel különlegesen fanyar ízű. Azonban hasznos tudni, hogy nincs benne sok pektin, ezért hosszabb főzést igényel. Húsok mellé is kiváló, főleg a vadhúsnak és a kacsának áll jól.
  2. Kökénylikőr (sloe gin): Klasszikusan angol módra ginben áztatják, ez a sloe gin. Ennek hazai változata készülhet vodkával, rummal, pálinkával is. 4–8 hét érlelés után elképesztően aromás ital válik belőle.
  3. Kökénybor: Régi népi ital, a vörösboréhoz hasonló színe van. Markáns, savas, de egyedi ízvilága teszi izgalmassá.
  4. Kökénypálinka, kökényes párlat: Finom, gyümölcsös pálinka készülhet belőle. Ezt az italt sok helyen már külön termékként árulják.
  5. Kökényszörp, kökénylé: Intenzív szín és íz jellemzi, ráadásul gyerekek is fogyaszthatják, akár cukorral vagy mézzel ízesítve.
  6. Aszalt kökény: savanykás nassolnivaló, amely müzliben is kiváló. Fagyasztás után könnyebb aszalni.
  7. Kökény-chutney, kökénymártás: íze áfonyára emlékeztet, ám annál savasabb. Vadhoz, sertéshez, borjúhoz illik igazán.

Ezeket tartsd szem előtt a kökény feldolgozásakor!

A mag csonthéjában mérgező amygdalin van, ezért nagyon fontos, hogy a magot ne zúzd össze! Gyerekeknek hőkezelve ajánlott adni. Ha likőrt készítesz, pár helyen megszúrhatod a bogyókat, de ne vágd őket félbe! A kökény minden szempontból remek gyümölcs, alig használjuk ki az adottságait. Pedig rengeteg előnyös tulajdonsága van, és most még bőven szedhető.

Kiemelt kép: canva

search icon