A ház egyik legjobb őre: a kombinált sövény
A ház egyik legjobb őre: a kombinált sövény

Ki szereti, ha ország-világ bámészkodik a portája előtt elhaladva? Van megoldás erre, és nem kell mindjárt magas kőfalban gondolkodnunk. Elég, ha okosan választunk „őröket”.

Nem véletlen, hogy itthon – az északi germánokkal ellentétben – divatja, sőt kultúrája van a függönynek. Szeretjük, ha megvan a privát szféránk, ahova csak családunk és ismerőseink „jutnak be”. Így van ez rendjén, hiszen meglehetősen furcsa lenne, ha reggel az ágyból kikelve a járókelők még félig alvó zombikat látnának, az egyéb „látnivalókról” inkább nem is beszélve.

De mi a helyzet a kertünkkel?

Ki ne szeretne nyaranta a kertben háborítatlanul napozni, olvasni vagy egyéb ügyes-bajos dolgával foglalkozni? Emlékszem, hogy jó pár évvel ezelőtt a nyaralónk előtt az utat betonozták, és a munkások jöttek-mentek egész nap, a kerítés pedig semmit nem takart a saját terünkből, ilyen formán a fél nyarat egy szabadstrandon töltöttük. Pedig ismétlem, volna megoldás erre, ráadásul zöld, környezetbarát és még szép is, árban pedig a lehető leginkább pénztárcabarát.

Sövény és drót, együtt a kert legjobb őrei
Fotó: Canva

A kerítés itthon sajnos elengedhetetlen része a telekhatároknak, hiszen értékeink védelmének ez az elsődleges „frontja”. A jó fal esetében viszont szinte többe kerül a leves, mint a hús, ezért sokan választják az egyszerű fémhálós kerítést. Nincs ezzel probléma, hiszen könnyen karbantartható és olcsó. Csakhogy védelmi funkciója aligha van, csupán egyfajta vizuális akadály. Na jó, legalább a különféle állatokat kívül tartja, főleg ha elég magas. Bár a gímszarvasnak sokszor a kétméteres kerítés egy sima bakugrás kérdése…

Hogy segíthetünk ezen?

Ahogy említettem, egy igazán zöld megoldást hoztunk most el. Ez pedig a sövény, amit ha ésszel telepítünk, olyan erődítményt kapunk, hogy csak na! A lényeg az, hogy a kerítés mindkét oldalára, farkasfogas elrendezésben tegyük a cserjéket, hogy szépen takarják két oldalról az egymás közti hézagokat. A legjobb valamely örökzöld (pl. a leylandi ciprus), de egy lombhullatókból álló sövény segítségével is szépen elrejthetjük ingóságainkat és ingatlanunkat a nagyérdemű elől. Az említett ciprust pedig el is ültethetjük, amint elmúltak a fagyos téli hónapok.

Környezetünk óvása az egész emberiség közös érdeke. Mindez kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon