Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!

Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!
Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!

Mindig is irigykedve nézted túrázás során a gombászok telepakolt kosarait? Te is szívesen belevágnál a gombászásba? Amint feltárul előtted a gombák csodálatos világa, garantáltan magával ragad! Adunk néhány tippet a biztonságos kezdéshez: itt a nagy gomba kalauz!

A vadon termő gombákkal megismerkedni a természetkedvelők, az önellátásra törekvők, a fotósok és az ínyencek számára is remek hobbi lehet. A nedves avarban gombákat keresgélni igazán meditatív kikapcsolódás, ha pedig sikerrel járunk, még a vacsorának való is összejöhet. Ha szerencsésen alakul a kora őszi csapadékmennyiség, akkor szeptembertől novemberig számos ehető és érdekes gombával találkozhatunk az erdőkben és a mezőkön.

De figyelem! Mindenképp ellenőrizessük a gombáinkat szakértővel. Ezen a linken rákereshet a lakhelyéhez legközelebbi gombaszakértőkre.

A gombagyűjtés törvényi szabályozása azonos a vadon gyűjthető növényekével, azaz naponta személyenként maximum 2 kg/fő gyűjthető állami tulajdonú, nem védett erdőkben, mezőkön. Védett és magánterületen a gomba gyűjtéséhez engedély szükséges. Szarvasgomba csak vizsgázott kutyával, adott területre vásárolt engedéllyel gyűjthető. Ezt a munkát inkább hagyjuk a profikra! Mielőtt belevágnánk, meg kell jegyeznünk, hogy a gombászás komoly szakértelmet igényel. Fontos betartanunk bizonyos szabályokat, hogy saját és családunk életét ne veszélyeztessük.

Gombakisokos

A gombák országába számos egy- és többsejtű élőlény tartozik, amelyek sajátos tulajdonságaik révén a növények és az állatok mellett külön csoportot alkotnak. A gombák sejtjeit – a növényekéihez hasonlóan – sejtfal borítja. A sejtek azonban nem tartalmaznak klorofillt, így fotoszintetizálásra, a napenergia megkötésére nem képesek. A gombák – az állatokhoz hasonlóan – szerves anyagok lebontásából táplálkoznak. Ebből adódóan pótolhatatlan szerepet töltenek be az ökoszisztémák tápanyagkörforgásában, a talajok kialakulásában és számos élelmiszeripari folyamatban is. A gombák közé tartoznak például a kovászban előforduló élesztőgombák és a camembert sajt penészgombái is, most azonban a talajfelszínen előbukkanó, ehető nagygombákra fókuszálunk.

A nagygombák gyűjthető része a szaporodást szolgáló, jól látható termőtest, amely megfelelő körülmények között fejlődik ki. A tápanyagok felszívására a talajt sűrűn átszövő micéliumhálózat szolgál. A gombák élhetnek kölcsönösen előnyös gyökérkapcsolatban növényekkel, élősködhetnek élő fán, vagy táplálkozhatnak holt anyaggal is, például korhadt fával vagy a talajba jutó szerves anyagokkal is.

A gombagyűjtés szabályai

A legfontosabb, hogy ismerd fel a gyilkos galócát és a gombamérgezés tüneteit!

Sajnos Magyarországon minden évben sok olyan gombamérgezés történik, amely megelőzhető lenne, egy részük mégis halállal végződik. Minden természetjárónak fel kellene ismernie a gyilkos galócát, ugyanis elég egy apró falat belőle, és máris megvan a tragédia. Ez a gomba felismerhető sárgás–olajzöldes kalapbőréről, fehér bocskoráról és gallérjáról, fehér lemezeiről és kígyóbőrszerű tönkmintázatáról.

legveszélyesebb hazai gomba a gyilkos galóca
A legmérgezőbb hazai gombafajta, a gyilkos galóca.
Fotó: ka.oszk.hu

Más, ritkább gombafajok is okozhatnak komoly mérgezést. Ezekkel is érdemes megismerkedni gombászkarrierünk elején. Gombamérgezésre utaló jelek lehetnek a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenés. De a mérgezés hatására izzadást, remegést, valamint különböző idegrendszeri tüneteket – például hallucinációt – is tapasztalhatunk. A tünetek a gomba fogyasztása után közvetlenül vagy órákkal később is jelentkezhetnek. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt, és kezdjük meg a beteg ellátását! A szakszerű és időben érkező orvosi segítség életet menthet.

A gombahatározás felkészültséget igényel

A gombákat megismerni leginkább a természetben lehet, hiszen nemcsak kinézetük, hanem számos más tulajdonságuk is fontos lehet azonosításukban. A gombák határozóbélyegei azok a tulajdonságok, amelyek segítenek elkülöníteni egymástól a különböző fajokat. Ezek közé tartoznak a megjelenés szezonja, a kalapbőr és a tönk színe, mintázata, tapintása, a lemezek elhelyezkedése, a gallér és a bocskor megléte vagy hiánya, a gomba illata vagy szaga is. Mivel a gombák eltérő életmódúak lehetnek, lényeges határozóbélyeg élőhelyük is, ahol a gombát találtuk. Bizonyos gombafajok meghatározott fafajokkal élnek gyökérkapcsolatban, míg mások elhalt fán vagy füves mezőn fordulnak elő.

védett gomba a pikkelyes tinóru
Egyik ősszel is előforduló védett gombánk a pikkelyes tinóru.

„Fényképről lábosba nem határozunk”– hangzik az intelem, amikor valamelyik gombász vagy vadnövényes csoportba gombafotót posztolunk, és megkérdezzük, hogy a szóban forgó gomba ehető-e. 

Gombahatározáskor semmiképp se támaszkodjunk önjelölt szakértők véleményére vagy rossz minőségű, interneten keringő fényképekre! Addig, amíg nem ismerünk fel biztonsággal pár gombafajt és mérgező hasonmásaikat, a gyűjtött gombát csak gombaszakellenőri vizsgálat után fogyasszuk el! Magyarországon kiterjedt szakellenőri hálózat működik. Gombaszezonban nagyobb településeken a piacokon, kisebb településeken magánházaknál történik az ingyenes vizsgálat. A nagygombák között számos védett faj is található, amelyeket a védett növényekhez hasonlóan tilos leszedni. Azonban segíthetünk elterjedésük feltérképezésében azzal, hogy a róluk készített fényképeket és megtalálásuk helyének GPS-koordinátáit feltöltjük az erre a célra létrehozott csoportba.

őszi védett gomba a császárgomba
A másik a császárgalóca.

Hogyan kezdjünk gombászni?

A gombászást ajánlott szakember segítségével elkezdeni. Csatlakozhatunk tapasztalt gombagyűjtő ismerőseinkhez, de számos lehetőségünk van akkor is, ha a baráti körben még nem terjedt el ez a hobbi. Bejelentkezhetünk gombásztúrára is, ha pedig komolyabban elmélyednénk a gombák világában, beiratkozhatunk egy lakossági gombásztanfolyamra, vagy akár egy gombaszakellenőri végzettséget adó OKJ-képzésre is. Ez utóbbi keretében terepen szerezhető gyakorlati ismeretekre, valamint tantermi órákon átadott elméleti tudásra is szert tehetünk. Elsősorban a budapestiek számára érhető el könnyen a Nagy Vásárcsarnokban látható állandó gombakiállítás, de ezenkívül országszerte több rendezvényhez kapcsolódóan szerveznek gombakiállítást, gombabemutatót.

A gombagyűjtésnek van néhány szabálya, amelyeket érdemes észben tartani!

  • Szerezzünk be egy jó határozókönyvet és egy éles kést, mielőtt gombászni indulunk!
  • A gomba könnyen romló élelmiszer, zacskóban könnyen befülled, ezért gyűjtéséhez használjunk kosarat, papírzacskót! A gyűjtött gombát, amint lehet, tegyük hűtőbe, és minél hamarabb dolgozzuk fel!
  • A gombák a nehézfémeket, szennyeződéseket akkumulálják, ezért forgalmas utaktól, szennyezett területektől távol gyűjtsük őket!
  • Abból a gombából, amelyet nem ismerünk, csak 1 darabot szedjünk le határozás céljából, megőrizve a határozóbélyegeket! Az ismeretlen gombákat külön kosárba, dobozba vagy papírzacskóba szedjük, így vigyük el a gombaszakellenőrhöz vagy haza, hogy körültekintően meghatározhassuk! Ha jobbnak látjuk inkább a termőhelyén hagyni, akkor több irányból fotózzuk le, hogy felismerhető legyen a tönk mintázata, a gallér, a lemezek! Az élőhelyről is lőhetünk pár képet.
  • Az ehető gombák szedésekor a gombát a tönkbázisnál vágjuk el egy éles késsel, majd a vágás helyét takarjuk vissza, hogy megvédjük a gombafonalakat a kiszáradástól. Mielőtt a gombát a kosárba tennénk, tisztítsuk meg a földtől, mert később a lemezek közül már nagyon nehéz kitakarítani a talajmaradványt.
gombagyűjtés kosárba
A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsük, és takarjuk vissza a levágott tönköket!
Fotó: Canva.com

Gombászetikett

A tanfolyamokon is ismertetett szabályokon túl fontos ismernünk a gombászetikettet, hogy ne haragítsunk magunkra más gombászokat, és óvjuk a természetet. A jó gombászóhelyeiket a gombászok hétpecsétes titokként őrzik. Így aztán ha egy gombász ismerősöd elvisz téged az egyik tuti helyére gombára vadászni, ne élj vissza a bizalmával, semmiképp se oszd meg az interneten GPS-koordinátákkal együtt, hogy merre találtad a nagy zsákmányt! Nagyobb társaságot se vigyél oda a következő szezonban! Az ismeretlen gombászokat is megilleti a tisztelet, ne kövessünk, ne másszunk a nyakára gombát gyűjtő embernek! Ha több gombát találtunk, ne szedjük le az összeset, különösen a fiatal és az elöregedett, csekély élvezeti értékű példányokat hagyjuk a helyükön. A gombák érzékeny szervezetek, élőhelyük pusztulása és a klímaváltozás is fenyegeti őket. Attól még, hogy egy gomba nem ehető, fontos ökológiai szerepet tölt be a természetben, ezért a be nem gyűjtött gombákat ne tapossuk el! Óvjuk élőhelyüket!

Gombák a konyhában

A gyűjtött gombát a földes részektől megtisztítva, nyitott dobozban tegyük a hűtőbe, és lehetőleg egy napon belül fogyasszuk el vagy tartósítsuk. A gombát nem ajánlott mosni, mivel megszívja magát vízzel, legfeljebb óvatosan meg lehet törölni. Fagyasztás előtt érdemes a gombát dinsztelni, azaz megfuttatni egy kis olajon, majd megpárolni. A nagyobb gombafejeket, szeleteket panírozva is lefagyaszthatjuk. A magas étkezési értékű gombákat aszalással is tartósíthatjuk. A tárolásnál fontos odafigyelni, mert a gombát nagyon kedvelik az élelmiszermolyok, fontos tehát jól záródó tárolóban tartani.

Képek: Réthy Kati

search icon