
Mindig is irigykedve nĂ©zted tĂşrázás során a gombászok telepakolt kosarait? Te is szĂvesen belevágnál a gombászásba? Amint feltárul elĹ‘tted a gombák csodálatos világa, garantáltan magával ragad! Adunk nĂ©hány tippet a biztonságos kezdĂ©shez: itt a nagy gomba kalauz!
A vadon termĹ‘ gombákkal megismerkedni a termĂ©szetkedvelĹ‘k, az önellátásra törekvĹ‘k, a fotĂłsok Ă©s az Ănyencek számára is remek hobbi lehet. A nedves avarban gombákat keresgĂ©lni igazán meditatĂv kikapcsolĂłdás, ha pedig sikerrel járunk, mĂ©g a vacsorának valĂł is összejöhet. Ha szerencsĂ©sen alakul a kora Ĺ‘szi csapadĂ©kmennyisĂ©g, akkor szeptembertĹ‘l novemberig számos ehetĹ‘ Ă©s Ă©rdekes gombával találkozhatunk az erdĹ‘kben Ă©s a mezĹ‘kön.
De figyelem! Mindenképp ellenőrizessük a gombáinkat szakértővel. Ezen a linken rákereshet a lakhelyéhez legközelebbi gombaszakértőkre.
A gombagyűjtés törvényi szabályozása azonos a vadon gyűjthető növényekével, azaz naponta személyenként maximum 2 kg/fő gyűjthető állami tulajdonú, nem védett erdőkben, mezőkön. Védett és magánterületen a gomba gyűjtéséhez engedély szükséges. Szarvasgomba csak vizsgázott kutyával, adott területre vásárolt engedéllyel gyűjthető. Ezt a munkát inkább hagyjuk a profikra! Mielőtt belevágnánk, meg kell jegyeznünk, hogy a gombászás komoly szakértelmet igényel. Fontos betartanunk bizonyos szabályokat, hogy saját és családunk életét ne veszélyeztessük.
Gombakisokos
A gombák országába számos egy- Ă©s többsejtű Ă©lĹ‘lĂ©ny tartozik, amelyek sajátos tulajdonságaik rĂ©vĂ©n a növĂ©nyek Ă©s az állatok mellett kĂĽlön csoportot alkotnak. A gombák sejtjeit – a növĂ©nyekĂ©ihez hasonlĂłan – sejtfal borĂtja. A sejtek azonban nem tartalmaznak klorofillt, Ăgy fotoszintetizálásra, a napenergia megkötĂ©sĂ©re nem kĂ©pesek. A gombák – az állatokhoz hasonlĂłan – szerves anyagok lebontásábĂłl táplálkoznak. EbbĹ‘l adĂłdĂłan pĂłtolhatatlan szerepet töltenek be az ökoszisztĂ©mák tápanyagkörforgásában, a talajok kialakulásában Ă©s számos Ă©lelmiszeripari folyamatban is. A gombák közĂ© tartoznak pĂ©ldául a kovászban elĹ‘fordulĂł Ă©lesztĹ‘gombák Ă©s a camembert sajt penĂ©szgombái is, most azonban a talajfelszĂnen elĹ‘bukkanĂł, ehetĹ‘ nagygombákra fĂłkuszálunk.
A nagygombák gyűjthetĹ‘ rĂ©sze a szaporodást szolgálĂł, jĂłl láthatĂł termĹ‘test, amely megfelelĹ‘ körĂĽlmĂ©nyek között fejlĹ‘dik ki. A tápanyagok felszĂvására a talajt sűrűn átszövĹ‘ micĂ©liumhálĂłzat szolgál. A gombák Ă©lhetnek kölcsönösen elĹ‘nyös gyökĂ©rkapcsolatban növĂ©nyekkel, Ă©lĹ‘sködhetnek Ă©lĹ‘ fán, vagy táplálkozhatnak holt anyaggal is, pĂ©ldául korhadt fával vagy a talajba jutĂł szerves anyagokkal is.
A gombagyűjtés szabályai
A legfontosabb, hogy ismerd fel a gyilkos galócát és a gombamérgezés tüneteit!
Sajnos Magyarországon minden Ă©vben sok olyan gombamĂ©rgezĂ©s törtĂ©nik, amely megelĹ‘zhetĹ‘ lenne, egy rĂ©szĂĽk mĂ©gis halállal vĂ©gzĹ‘dik. Minden termĂ©szetjárĂłnak fel kellene ismernie a gyilkos galĂłcát, ugyanis elĂ©g egy aprĂł falat belĹ‘le, Ă©s máris megvan a tragĂ©dia. Ez a gomba felismerhetĹ‘ sárgás–olajzöldes kalapbĹ‘rĂ©rĹ‘l, fehĂ©r bocskorárĂłl Ă©s gallĂ©rjárĂłl, fehĂ©r lemezeirĹ‘l Ă©s kĂgyĂłbĹ‘rszerű tönkmintázatárĂłl.
FotĂł: ka.oszk.hu
Más, ritkább gombafajok is okozhatnak komoly mĂ©rgezĂ©st. Ezekkel is Ă©rdemes megismerkedni gombászkarrierĂĽnk elejĂ©n. GombamĂ©rgezĂ©sre utalĂł jelek lehetnek a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenĂ©s. De a mĂ©rgezĂ©s hatására izzadást, remegĂ©st, valamint kĂĽlönbözĹ‘ idegrendszeri tĂĽneteket – pĂ©ldául hallucináciĂłt – is tapasztalhatunk. A tĂĽnetek a gomba fogyasztása után közvetlenĂĽl vagy Ăłrákkal kĂ©sĹ‘bb is jelentkezhetnek. MĂ©rgezĂ©s gyanĂşja esetĂ©n azonnal hĂvjunk mentĹ‘t, Ă©s kezdjĂĽk meg a beteg ellátását! A szakszerű Ă©s idĹ‘ben Ă©rkezĹ‘ orvosi segĂtsĂ©g Ă©letet menthet.
A gombahatározás felkészültséget igényel
A gombákat megismerni leginkább a termĂ©szetben lehet, hiszen nemcsak kinĂ©zetĂĽk, hanem számos más tulajdonságuk is fontos lehet azonosĂtásukban. A gombák határozĂłbĂ©lyegei azok a tulajdonságok, amelyek segĂtenek elkĂĽlönĂteni egymástĂłl a kĂĽlönbözĹ‘ fajokat. Ezek közĂ© tartoznak a megjelenĂ©s szezonja, a kalapbĹ‘r Ă©s a tönk szĂne, mintázata, tapintása, a lemezek elhelyezkedĂ©se, a gallĂ©r Ă©s a bocskor meglĂ©te vagy hiánya, a gomba illata vagy szaga is. Mivel a gombák eltĂ©rĹ‘ Ă©letmĂłdĂşak lehetnek, lĂ©nyeges határozĂłbĂ©lyeg Ă©lĹ‘helyĂĽk is, ahol a gombát találtuk. Bizonyos gombafajok meghatározott fafajokkal Ă©lnek gyökĂ©rkapcsolatban, mĂg mások elhalt fán vagy fĂĽves mezĹ‘n fordulnak elĹ‘.
„Fényképről lábosba nem határozunk”– hangzik az intelem, amikor valamelyik gombász vagy vadnövényes csoportba gombafotót posztolunk, és megkérdezzük, hogy a szóban forgó gomba ehető-e.
Gombahatározáskor semmikĂ©pp se támaszkodjunk önjelölt szakĂ©rtĹ‘k vĂ©lemĂ©nyĂ©re vagy rossz minĹ‘sĂ©gű, interneten keringĹ‘ fĂ©nykĂ©pekre! Addig, amĂg nem ismerĂĽnk fel biztonsággal pár gombafajt Ă©s mĂ©rgezĹ‘ hasonmásaikat, a gyűjtött gombát csak gombaszakellenĹ‘ri vizsgálat után fogyasszuk el! Magyarországon kiterjedt szakellenĹ‘ri hálĂłzat működik. Gombaszezonban nagyobb telepĂĽlĂ©seken a piacokon, kisebb telepĂĽlĂ©seken magánházaknál törtĂ©nik az ingyenes vizsgálat. A nagygombák között számos vĂ©dett faj is találhatĂł, amelyeket a vĂ©dett növĂ©nyekhez hasonlĂłan tilos leszedni. Azonban segĂthetĂĽnk elterjedĂ©sĂĽk feltĂ©rkĂ©pezĂ©sĂ©ben azzal, hogy a rĂłluk kĂ©szĂtett fĂ©nykĂ©peket Ă©s megtalálásuk helyĂ©nek GPS-koordinátáit feltöltjĂĽk az erre a cĂ©lra lĂ©trehozott csoportba.
Hogyan kezdjünk gombászni?
A gombászást ajánlott szakember segĂtsĂ©gĂ©vel elkezdeni. Csatlakozhatunk tapasztalt gombagyűjtĹ‘ ismerĹ‘seinkhez, de számos lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk van akkor is, ha a baráti körben mĂ©g nem terjedt el ez a hobbi. BejelentkezhetĂĽnk gombásztĂşrára is, ha pedig komolyabban elmĂ©lyednĂ©nk a gombák világában, beiratkozhatunk egy lakossági gombásztanfolyamra, vagy akár egy gombaszakellenĹ‘ri vĂ©gzettsĂ©get adĂł OKJ-kĂ©pzĂ©sre is. Ez utĂłbbi keretĂ©ben terepen szerezhetĹ‘ gyakorlati ismeretekre, valamint tantermi Ăłrákon átadott elmĂ©leti tudásra is szert tehetĂĽnk. ElsĹ‘sorban a budapestiek számára Ă©rhetĹ‘ el könnyen a Nagy Vásárcsarnokban láthatĂł állandĂł gombakiállĂtás, de ezenkĂvĂĽl országszerte több rendezvĂ©nyhez kapcsolĂłdĂłan szerveznek gombakiállĂtást, gombabemutatĂłt.
A gombagyűjtésnek van néhány szabálya, amelyeket érdemes észben tartani!
- Szerezzünk be egy jó határozókönyvet és egy éles kést, mielőtt gombászni indulunk!
- A gomba könnyen romlĂł Ă©lelmiszer, zacskĂłban könnyen befĂĽlled, ezĂ©rt gyűjtĂ©sĂ©hez használjunk kosarat, papĂrzacskĂłt! A gyűjtött gombát, amint lehet, tegyĂĽk hűtĹ‘be, Ă©s minĂ©l hamarabb dolgozzuk fel!
- A gombák a nehézfémeket, szennyeződéseket akkumulálják, ezért forgalmas utaktól, szennyezett területektől távol gyűjtsük őket!
- AbbĂłl a gombábĂłl, amelyet nem ismerĂĽnk, csak 1 darabot szedjĂĽnk le határozás cĂ©ljábĂłl, megĹ‘rizve a határozĂłbĂ©lyegeket! Az ismeretlen gombákat kĂĽlön kosárba, dobozba vagy papĂrzacskĂłba szedjĂĽk, Ăgy vigyĂĽk el a gombaszakellenĹ‘rhöz vagy haza, hogy körĂĽltekintĹ‘en meghatározhassuk! Ha jobbnak látjuk inkább a termĹ‘helyĂ©n hagyni, akkor több iránybĂłl fotĂłzzuk le, hogy felismerhetĹ‘ legyen a tönk mintázata, a gallĂ©r, a lemezek! Az Ă©lĹ‘helyrĹ‘l is lĹ‘hetĂĽnk pár kĂ©pet.
- Az ehetĹ‘ gombák szedĂ©sekor a gombát a tönkbázisnál vágjuk el egy Ă©les kĂ©ssel, majd a vágás helyĂ©t takarjuk vissza, hogy megvĂ©djĂĽk a gombafonalakat a kiszáradástĂłl. MielĹ‘tt a gombát a kosárba tennĂ©nk, tisztĂtsuk meg a földtĹ‘l, mert kĂ©sĹ‘bb a lemezek közĂĽl már nagyon nehĂ©z kitakarĂtani a talajmaradványt.
FotĂł: Canva.com
Gombászetikett
A tanfolyamokon is ismertetett szabályokon tĂşl fontos ismernĂĽnk a gombászetikettet, hogy ne haragĂtsunk magunkra más gombászokat, Ă©s Ăłvjuk a termĂ©szetet. A jĂł gombászĂłhelyeiket a gombászok hĂ©tpecsĂ©tes titokkĂ©nt Ĺ‘rzik. ĂŤgy aztán ha egy gombász ismerĹ‘söd elvisz tĂ©ged az egyik tuti helyĂ©re gombára vadászni, ne Ă©lj vissza a bizalmával, semmikĂ©pp se oszd meg az interneten GPS-koordinátákkal egyĂĽtt, hogy merre találtad a nagy zsákmányt! Nagyobb társaságot se vigyĂ©l oda a következĹ‘ szezonban! Az ismeretlen gombászokat is megilleti a tisztelet, ne kövessĂĽnk, ne másszunk a nyakára gombát gyűjtĹ‘ embernek! Ha több gombát találtunk, ne szedjĂĽk le az összeset, kĂĽlönösen a fiatal Ă©s az elöregedett, csekĂ©ly Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kű pĂ©ldányokat hagyjuk a helyĂĽkön. A gombák Ă©rzĂ©keny szervezetek, Ă©lĹ‘helyĂĽk pusztulása Ă©s a klĂmaváltozás is fenyegeti Ĺ‘ket. AttĂłl mĂ©g, hogy egy gomba nem ehetĹ‘, fontos ökolĂłgiai szerepet tölt be a termĂ©szetben, ezĂ©rt a be nem gyűjtött gombákat ne tapossuk el! Ă“vjuk Ă©lĹ‘helyĂĽket!
Gombák a konyhában
A gyűjtött gombát a földes rĂ©szektĹ‘l megtisztĂtva, nyitott dobozban tegyĂĽk a hűtĹ‘be, Ă©s lehetĹ‘leg egy napon belĂĽl fogyasszuk el vagy tartĂłsĂtsuk. A gombát nem ajánlott mosni, mivel megszĂvja magát vĂzzel, legfeljebb Ăłvatosan meg lehet törölni. Fagyasztás elĹ‘tt Ă©rdemes a gombát dinsztelni, azaz megfuttatni egy kis olajon, majd megpárolni. A nagyobb gombafejeket, szeleteket panĂrozva is lefagyaszthatjuk. A magas Ă©tkezĂ©si Ă©rtĂ©kű gombákat aszalással is tartĂłsĂthatjuk. A tárolásnál fontos odafigyelni, mert a gombát nagyon kedvelik az Ă©lelmiszermolyok, fontos tehát jĂłl zárĂłdĂł tárolĂłban tartani.
Képek: Réthy Kati