Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!

Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!
Közeledik az őszi gombaszezon: ne vágj bele felkészületlenül!

Mindig is irigykedve nézted túrázás során a gombászok telepakolt kosarait? Te is szívesen belevágnál a gombászásba? Amint feltárul előtted a gombák csodálatos világa, garantáltan magával ragad! Adunk néhány tippet a biztonságos kezdéshez: itt a nagy gomba kalauz!

A vadon termő gombákkal megismerkedni a természetkedvelők, az önellátásra törekvők, a fotósok és az ínyencek számára is remek hobbi lehet. A nedves avarban gombákat keresgélni igazán meditatív kikapcsolódás, ha pedig sikerrel járunk, még a vacsorának való is összejöhet. Ha szerencsésen alakul a kora őszi csapadékmennyiség, akkor szeptembertől novemberig számos ehető és érdekes gombával találkozhatunk az erdőkben és a mezőkön.

De figyelem! Mindenképp ellenőrizessük a gombáinkat szakértővel. Ezen a linken rákereshet a lakhelyéhez legközelebbi gombaszakértőkre.

A gombagyűjtés törvényi szabályozása azonos a vadon gyűjthető növényekével, azaz naponta személyenként maximum 2 kg/fő gyűjthető állami tulajdonú, nem védett erdőkben, mezőkön. Védett és magánterületen a gomba gyűjtéséhez engedély szükséges. Szarvasgomba csak vizsgázott kutyával, adott területre vásárolt engedéllyel gyűjthető. Ezt a munkát inkább hagyjuk a profikra! Mielőtt belevágnánk, meg kell jegyeznünk, hogy a gombászás komoly szakértelmet igényel. Fontos betartanunk bizonyos szabályokat, hogy saját és családunk életét ne veszélyeztessük.

Gombakisokos

A gombák országába számos egy- és többsejtű élőlény tartozik, amelyek sajátos tulajdonságaik révén a növények és az állatok mellett külön csoportot alkotnak. A gombák sejtjeit – a növényekéihez hasonlóan – sejtfal borítja. A sejtek azonban nem tartalmaznak klorofillt, így fotoszintetizálásra, a napenergia megkötésére nem képesek. A gombák – az állatokhoz hasonlóan – szerves anyagok lebontásából táplálkoznak. Ebből adódóan pótolhatatlan szerepet töltenek be az ökoszisztémák tápanyagkörforgásában, a talajok kialakulásában és számos élelmiszeripari folyamatban is. A gombák közé tartoznak például a kovászban előforduló élesztőgombák és a camembert sajt penészgombái is, most azonban a talajfelszínen előbukkanó, ehető nagygombákra fókuszálunk.

A nagygombák gyűjthető része a szaporodást szolgáló, jól látható termőtest, amely megfelelő körülmények között fejlődik ki. A tápanyagok felszívására a talajt sűrűn átszövő micéliumhálózat szolgál. A gombák élhetnek kölcsönösen előnyös gyökérkapcsolatban növényekkel, élősködhetnek élő fán, vagy táplálkozhatnak holt anyaggal is, például korhadt fával vagy a talajba jutó szerves anyagokkal is.

A gombagyűjtés szabályai

A legfontosabb, hogy ismerd fel a gyilkos galócát és a gombamérgezés tüneteit!

Sajnos Magyarországon minden évben sok olyan gombamérgezés történik, amely megelőzhető lenne, egy részük mégis halállal végződik. Minden természetjárónak fel kellene ismernie a gyilkos galócát, ugyanis elég egy apró falat belőle, és máris megvan a tragédia. Ez a gomba felismerhető sárgás–olajzöldes kalapbőréről, fehér bocskoráról és gallérjáról, fehér lemezeiről és kígyóbőrszerű tönkmintázatáról.

legveszélyesebb hazai gomba a gyilkos galóca
A legmérgezőbb hazai gombafajta, a gyilkos galóca.
FotĂł: ka.oszk.hu

Más, ritkább gombafajok is okozhatnak komoly mérgezést. Ezekkel is érdemes megismerkedni gombászkarrierünk elején. Gombamérgezésre utaló jelek lehetnek a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenés. De a mérgezés hatására izzadást, remegést, valamint különböző idegrendszeri tüneteket – például hallucinációt – is tapasztalhatunk. A tünetek a gomba fogyasztása után közvetlenül vagy órákkal később is jelentkezhetnek. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt, és kezdjük meg a beteg ellátását! A szakszerű és időben érkező orvosi segítség életet menthet.

A gombahatározás felkészültséget igényel

A gombákat megismerni leginkább a természetben lehet, hiszen nemcsak kinézetük, hanem számos más tulajdonságuk is fontos lehet azonosításukban. A gombák határozóbélyegei azok a tulajdonságok, amelyek segítenek elkülöníteni egymástól a különböző fajokat. Ezek közé tartoznak a megjelenés szezonja, a kalapbőr és a tönk színe, mintázata, tapintása, a lemezek elhelyezkedése, a gallér és a bocskor megléte vagy hiánya, a gomba illata vagy szaga is. Mivel a gombák eltérő életmódúak lehetnek, lényeges határozóbélyeg élőhelyük is, ahol a gombát találtuk. Bizonyos gombafajok meghatározott fafajokkal élnek gyökérkapcsolatban, míg mások elhalt fán vagy füves mezőn fordulnak elő.

védett gomba a pikkelyes tinóru
Egyik ősszel is előforduló védett gombánk a pikkelyes tinóru.

„FĂ©nykĂ©prĹ‘l lábosba nem határozunk”– hangzik az intelem, amikor valamelyik gombász vagy vadnövĂ©nyes csoportba gombafotĂłt posztolunk, Ă©s megkĂ©rdezzĂĽk, hogy a szĂłban forgĂł gomba ehetĹ‘-e. 

Gombahatározáskor semmikĂ©pp se támaszkodjunk önjelölt szakĂ©rtĹ‘k vĂ©lemĂ©nyĂ©re vagy rossz minĹ‘sĂ©gű, interneten keringĹ‘ fĂ©nykĂ©pekre! Addig, amĂ­g nem ismerĂĽnk fel biztonsággal pár gombafajt Ă©s mĂ©rgezĹ‘ hasonmásaikat, a gyűjtött gombát csak gombaszakellenĹ‘ri vizsgálat után fogyasszuk el! Magyarországon kiterjedt szakellenĹ‘ri hálĂłzat működik. Gombaszezonban nagyobb telepĂĽlĂ©seken a piacokon, kisebb telepĂĽlĂ©seken magánházaknál törtĂ©nik az ingyenes vizsgálat. A nagygombák között számos vĂ©dett faj is találhatĂł, amelyeket a vĂ©dett növĂ©nyekhez hasonlĂłan tilos leszedni. Azonban segĂ­thetĂĽnk elterjedĂ©sĂĽk feltĂ©rkĂ©pezĂ©sĂ©ben azzal, hogy a rĂłluk kĂ©szĂ­tett fĂ©nykĂ©peket Ă©s megtalálásuk helyĂ©nek GPS-koordinátáit feltöltjĂĽk az erre a cĂ©lra lĂ©trehozott csoportba.

őszi védett gomba a császárgomba
A másik a császárgalóca.

Hogyan kezdjünk gombászni?

A gombászást ajánlott szakember segítségével elkezdeni. Csatlakozhatunk tapasztalt gombagyűjtő ismerőseinkhez, de számos lehetőségünk van akkor is, ha a baráti körben még nem terjedt el ez a hobbi. Bejelentkezhetünk gombásztúrára is, ha pedig komolyabban elmélyednénk a gombák világában, beiratkozhatunk egy lakossági gombásztanfolyamra, vagy akár egy gombaszakellenőri végzettséget adó OKJ-képzésre is. Ez utóbbi keretében terepen szerezhető gyakorlati ismeretekre, valamint tantermi órákon átadott elméleti tudásra is szert tehetünk. Elsősorban a budapestiek számára érhető el könnyen a Nagy Vásárcsarnokban látható állandó gombakiállítás, de ezenkívül országszerte több rendezvényhez kapcsolódóan szerveznek gombakiállítást, gombabemutatót.

A gombagyűjtésnek van néhány szabálya, amelyeket érdemes észben tartani!

  • SzerezzĂĽnk be egy jĂł határozĂłkönyvet Ă©s egy Ă©les kĂ©st, mielĹ‘tt gombászni indulunk!
  • A gomba könnyen romlĂł Ă©lelmiszer, zacskĂłban könnyen befĂĽlled, ezĂ©rt gyűjtĂ©sĂ©hez használjunk kosarat, papĂ­rzacskĂłt! A gyűjtött gombát, amint lehet, tegyĂĽk hűtĹ‘be, Ă©s minĂ©l hamarabb dolgozzuk fel!
  • A gombák a nehĂ©zfĂ©meket, szennyezĹ‘dĂ©seket akkumulálják, ezĂ©rt forgalmas utaktĂłl, szennyezett terĂĽletektĹ‘l távol gyűjtsĂĽk Ĺ‘ket!
  • AbbĂłl a gombábĂłl, amelyet nem ismerĂĽnk, csak 1 darabot szedjĂĽnk le határozás cĂ©ljábĂłl, megĹ‘rizve a határozĂłbĂ©lyegeket! Az ismeretlen gombákat kĂĽlön kosárba, dobozba vagy papĂ­rzacskĂłba szedjĂĽk, Ă­gy vigyĂĽk el a gombaszakellenĹ‘rhöz vagy haza, hogy körĂĽltekintĹ‘en meghatározhassuk! Ha jobbnak látjuk inkább a termĹ‘helyĂ©n hagyni, akkor több iránybĂłl fotĂłzzuk le, hogy felismerhetĹ‘ legyen a tönk mintázata, a gallĂ©r, a lemezek! Az Ă©lĹ‘helyrĹ‘l is lĹ‘hetĂĽnk pár kĂ©pet.
  • Az ehetĹ‘ gombák szedĂ©sekor a gombát a tönkbázisnál vágjuk el egy Ă©les kĂ©ssel, majd a vágás helyĂ©t takarjuk vissza, hogy megvĂ©djĂĽk a gombafonalakat a kiszáradástĂłl. MielĹ‘tt a gombát a kosárba tennĂ©nk, tisztĂ­tsuk meg a földtĹ‘l, mert kĂ©sĹ‘bb a lemezek közĂĽl már nagyon nehĂ©z kitakarĂ­tani a talajmaradványt.
gombagyűjtés kosárba
A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsük, és takarjuk vissza a levágott tönköket!
FotĂł: Canva.com

Gombászetikett

A tanfolyamokon is ismertetett szabályokon túl fontos ismernünk a gombászetikettet, hogy ne haragítsunk magunkra más gombászokat, és óvjuk a természetet. A jó gombászóhelyeiket a gombászok hétpecsétes titokként őrzik. Így aztán ha egy gombász ismerősöd elvisz téged az egyik tuti helyére gombára vadászni, ne élj vissza a bizalmával, semmiképp se oszd meg az interneten GPS-koordinátákkal együtt, hogy merre találtad a nagy zsákmányt! Nagyobb társaságot se vigyél oda a következő szezonban! Az ismeretlen gombászokat is megilleti a tisztelet, ne kövessünk, ne másszunk a nyakára gombát gyűjtő embernek! Ha több gombát találtunk, ne szedjük le az összeset, különösen a fiatal és az elöregedett, csekély élvezeti értékű példányokat hagyjuk a helyükön. A gombák érzékeny szervezetek, élőhelyük pusztulása és a klímaváltozás is fenyegeti őket. Attól még, hogy egy gomba nem ehető, fontos ökológiai szerepet tölt be a természetben, ezért a be nem gyűjtött gombákat ne tapossuk el! Óvjuk élőhelyüket!

Gombák a konyhában

A gyűjtött gombát a földes rĂ©szektĹ‘l megtisztĂ­tva, nyitott dobozban tegyĂĽk a hűtĹ‘be, Ă©s lehetĹ‘leg egy napon belĂĽl fogyasszuk el vagy tartĂłsĂ­tsuk. A gombát nem ajánlott mosni, mivel megszĂ­vja magát vĂ­zzel, legfeljebb Ăłvatosan meg lehet törölni. Fagyasztás elĹ‘tt Ă©rdemes a gombát dinsztelni, azaz megfuttatni egy kis olajon, majd megpárolni. A nagyobb gombafejeket, szeleteket panĂ­rozva is lefagyaszthatjuk. A magas Ă©tkezĂ©si Ă©rtĂ©kű gombákat aszalással is tartĂłsĂ­thatjuk. A tárolásnál fontos odafigyelni, mert a gombát nagyon kedvelik az Ă©lelmiszermolyok, fontos tehát jĂłl zárĂłdĂł tárolĂłban tartani.

Képek: Réthy Kati