Közösségi autómegosztó, carsharing
Közösségi autómegosztó, carsharing

A carsharing vagy magyarul közösségi autómegosztás napjaink egyre kedveltebb, innovatív közlekedési formája, amely a taxizásra, a hagyományos autókölcsönzésre és a saját autó fenntartására kínál alternatívát. Az a kiindulópontja, hogy a városokban sokszor nem éri meg, esetleg teljesen felesleges saját autót fenntartani. A carsharing főként azoknak kínál takarékos megoldást, akik rendszerint csak rövid, városon belüli utakhoz használnának autót.

Lényege, hogy bárki – akinek van jogosítványa, és regisztrál egy adott autómegosztó szolgáltató rendszerbe – egyszerűen a telefonján keresztül bérelheti és használhatja egy előre meghatározott területen parkoló autók egyikét. A szolgáltatás többnyire percdíj alapon működik.

Az autómegosztó szolgáltatás előnye, hogy ugyanazt az autót egy nap leforgása alatt, egy meghatározott területen belül többen is használhatják. Így – fenntarthatóság szempontjából – a carsharing egyértelműen kedvezőbb, a saját gépjármű használatánál környezetbarátabb megoldást jelent.

A közösségi autómegosztás különböző formái a 2019-es adatok szerint a világ 59 országában elérhetők. 3128 városban összesen 236 szolgáltatót foglalkoztat ez a terület. Budapesten az autómegosztó szolgáltatások az elmúlt években népszerűvé váltak.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Urbanizáció

search icon