Komoly lehetőség rejlik a mandulatermesztésben
Komoly lehetőség rejlik a mandulatermesztésben

Világszerte, így hazánkban is egyre keresettebb termék a mandula. Ez az egyik legismertebb héjas gyümölcsünk, sokrétű felhasználhatósága, termesztésének gépesíthetősége és a klimatikus viszonyokkal szembeni ellenálló képessége miatt komoly potenciál rejlik benne.

Szakmai napot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Balaton-felvidéki Mandulatermesztők Egyesületével közösen. A mandula a dió és a mogyoró mellett az egyik legfontosabb héjas gyümölcsünk. Bár hagyományos gyümölcsfajunk, és már számos hazai nemesítésű fajtát is felmutathatunk, hazánkban viszonylag kis területen, mintegy 500 hektáron termesztik, amelyből 136 hektár a Balaton-felvidéken található. Az évi termésmennyiség 350 tonnára tehető. A mandulát kis kultúraként tartjuk számon, ugyanakkor sokrétű felhasználhatósága és termesztésének gépesíthetősége miatt komoly potenciál rejlik benne – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleményében.

A mandula termesztése sok szempontból hasonlít a kajsziéhoz, azonban hosszabb ideig fenntartható kultúra. További előnye, hogy öntözés nélkül is képes alkalmazkodni a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. Noha az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfaj, a téli fagyok már alig tesznek kárt benne. A mandulatermesztés sikeressége nagyban függ a termőterület kiválasztásától, valamint a technológiától is. Európában a hagyományos termesztési módok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a korszerű, intenzív ültetvények, ahol jóval kevesebb kézi munkaerőre van szükség.

A termesztés vonatkozásában a közlemény kiemeli, hogy a szakemberek síkfalmetszést és tetejezést alkalmazva sövényszerű ültetvényszerkezetet alakítanak ki, a lombfal magasságát és szélességét pedig a betakarítógép adta lehetőségeket figyelembe véve határozzák meg. A termesztési módhoz igazodó alany kiválasztása döntő fontosságú; számos külföldi, például olasz vagy francia fajta áll rendelkezésre, de több kiváló tulajdonságokkal rendelkező hazai alanyt is nemesítettek már.

Csak alapos vizsgálatokon átesett fajtát szabad üzemi termesztésbe állítani, melynek termesztéstechnológiai sajátosságai is kidolgozottak, egészen a végtermék, vagyis a gyümölcs feldolgozhatóságáig. A termesztés sikerességét meghatározza a kórokozók elleni hatékony védekezés is. A legtöbb problémát a moníliás, a sztigminás betegség, valamint a fomopsziszos vesszőelhalás jelenti.

(NAK)

Fotó: Canva