Új tudományos eredmény látott napvilágot a manduláról
Új tudományos eredmény látott napvilágot a manduláról

A Frontiers in Nutrition tudományos folyóirat által közölt eredmények azt mutatták, hogy az olajos mag jelentős mértékben támogatta a regenerálódást, ezáltal pedig a teljesítményt.

A kísérletben 25 fő enyhén elhízott középkorú nő és férfi futógépen rögzített teljesítményét „támogatták” nyolc héten át napi 57 gramm nyers mandulával. Az eredmények alapján a mandulát fogyasztó csoport izomregenerációja 25 százalékkal bizonyult gyorsabbnak, mint a mandula helyett pereccel táplált kontrollcsoport tagjaié. Mivel a kísérlet csak egy szűk társadalmi csoportot (középkorú, alkalmanként sportoló, enyhén túlsúlyos, nem dohányzó) vizsgált, az eredményeket nem lehet a teljes társadalomra vetíteni.

A vizsgálat azonban egyértelműen kimutatta, hogy a fehérjében, értékes aminosavakban és telítetlen zsírsavakban gazdag olajos magot érdemes a sport kísérőjévé tenni. Hiszen egy adag (28 g) mandula 4 g fehérjét, 13 g egyszeresen telítetlen zsírsavat és mindössze 1 g telített zsírsavat tartalmaz. Továbbá a mandula kiváló vitaminforrás is, egy adag 77 mg magnéziumot, 210 mg káliumot, 7,27 mg E-vitamint és 4 g rostot tartalmaz, így valóban az egészséges nassolnivalók közé tartozik.

Hazánkban már a rómaiak idején is találhattunk mandulafákat, de az olajos maggal kapcsolatos ismereteinket minden valószínűséggel, a középkori Itáliából vettük át. Két fő alfaja alakult ki, az édes- és a keserű mandula. Előbbit fogyasztjuk, utóbbit hidrogén-cianid tartalma miatt inkább a gyógyszergyártás használja fel, de kis mértékben hasznosul a cukrászatban, a marcipán egyik alapanyagaként. A keserű mandula fogyasztásával azonban a toxintartalma miatt óvatosnak kell lenni. A mandula további előnye, hogy tartósítás nélkül is sokáig eláll, és megőrzi minőségét.

A természet adta, növényialapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(Magyar Mezőgazdaság)

Fotó: Pixabay

search icon