Mandulatermesztés – Ígéretes újdonságok
Mandulatermesztés – Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo Faiskola. Az eseményre a magyar termesztők mellett számos osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

A mandula alanyairól részletes előadást tartott Hrotkó Károly, bemutatva a mandula- és őszibarack-magoncokat, a mandulahibrideket, a mandula-őszibarack, Dávid-mandula és különböző szilvahibrideket.

Díszfáknál ismert módszer

Valószínűleg lehet injektálással kezelni azokat a gyümölcsöket, amelyeknek a magját esszük meg, véli Gutermuth Ádám növényorvos, faápolási szakmérnök. Ez a módszer már húsz éve ismert, elsősorban dísznövények, platán és vadgesztenye kezelésére használják, de az 1930-as években már leírták a szakirodalomban, hogy dohánylével tölgyfát injektáltak.

Két bevett módszer létezik: az egyik gravitációs úton vagy kis nyomással juttatja a fa szöveteibe a növényvédelemre szolgáló anyagot, a másik túlnyomással dolgozik. Sokféle rovar- és gombaölő szert juttatnak így célba, léteznek előre kapszulázott, kimondottan így használható készítmények is. Gutermuth Ádám saját fejlesztésű berendezéssel csak az idén 4000 fát kezelt.

Hogyan hat a rovarokra?

A Szent István Egyetem (ma MATE) budai kampuszán, az alkalmazott kémia tanszéken Sörös Csilla kezdett foglalkozni a kérdéssel 2018-ban a szermaradékokat mérve, később két doktorandusz is csatlakozott a kutatáshoz. Számos kérdést kell tisztázni, például az is, hogyan hat a rovarölő szeres fainjektálás a méhekre.

Ezt a kezelt gesztenyefák alá kirakott kaptárakból gyűjtött pollen vizsgálatával ellenőrizték, és megállapították, hogy a kezelés nem károsítja a méheket. A módszer a gyümölcslegyek ellen is hatékony, és a dióburok-fúrólégy ellen is kísérletek folynak vele.

A cikk további része itt olvasható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon