Miért szeretjük a szaloncukrot?

Miért szeretjük a szaloncukrot?
Miért szeretjük a szaloncukrot?

Német bevándorló cukorművesmesterek közvetítésével a 19. század elején érkezett hazánkba, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is. Íme, a ma már több száz ízben elérhető szaloncukor története.

Szaloncukor-történelem

A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot – amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza – a franciák a 14. században kezdték el készíteni. Tőlük német bevándorló cukorművesmesterek vették át, akiknek jóvoltából a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra. A francia papillote (hajcsavaró papír, papírhüvely) nevű fondant-cukorka sztaniolpapír csomagolásának belsejére pedig aforizmákat nyomtattak. Itthon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, ám a 19. század végén megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyek a – Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított – első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek. Az akkoriban luxusnak számító karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára gyártották.

A szaloncukor gyártása

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozását végezték kézzel, de később a ricselőgép segítségével ezt is gépesítették. A régi híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozógépet működtetni. A legnevesebb cukrászdákban óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták be a szaloncukrot a szivárvány minden színében pompázó, csillogó sztaniolpapírba.

Két darab szaloncukor.
A szaloncukor-készítés elengedhetetlen művelete a csomagolópapír rojtozása.

Házilag is készítették

Sokan készítettek otthon, házilag is szaloncukrot, hiszen kevesen engedhették meg maguknak a drága édességet. A kevésbé tehetős családoknál az is előfordult, hogy megtartották a cukorka eredeti csomagolását, majd a következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a sajátkezűleg készített karácsonyi édességet. Ez a hagyomány az utóbbi években ismét egyre népszerűbb részben a sokféle speciális igény, részben a különböző betegségek miatt, mint amilyen a laktózérzékenység, a gluténérzékenység, a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia. A házilag készített szaloncukor receptje itt található. A természetes alapanyagokból készített élelmiszerek az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatkoztak, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ínyencségek elkészítéséhez.

Az édesség mélypontja és igazi elterjedése

Az I. és a II. világháború utáni szegénység, valamint az alapanyagok hiánya miatt a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. Az édesség újbóli tömegtermelése az 1950-es években kezdődött el, de elveszítette sokféleségét, már csak néhány ízből lehetett választani. Ettől kezdve csokoládébevonat nélküli rózsaszín, sárga és barna konzum szaloncukrot is gyártottak. Az 1970-es években terjedt el a zselés szaloncukor, amely mind a mai napig a legkedveltebb ízek egyike.

Egy szaloncukor
Az ízek közül még ma is a zselés a nagy kedvenc.

Napjainkban

A szaloncukor az egyik legnépszerűbb karácsonyi édesség ma Magyarországon. Évente nagyjából 3500 tonnát vásárolunk, egy háztartás pedig átlagosan egy kilogrammot is elfogyaszt belőle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a vásárlók egyre inkább a prémium minőségű termékeket keresik, viszont az ízek kiválasztásakor még mindig a nagy „klasszikusok” dominálnak. A legkedveltebb ízek közé a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes tartozik. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, a vegán és egyéb alternatív változatok is.

A Pénzcentrum beszámolója alapján a drágább édességek iránt idén kissé csökkenni látszik a kereslet. Egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt, ami hatott a szaloncukrok árára is. Az idei ünnepi szezonban az átlagos minőségű szaloncukrok kilogrammonként 5–6 ezer forintba, míg a prémium kategóriába tartozók 12–15 ezer forintba kerülnek.

Az év szaloncukrai

A civil kezdeményezésű „Az év szaloncukra” elnevezésű versenyre a gyártók minden évben száznál is több ízt neveznek be. A kóstolók olyan különleges szaloncukrokkal is találkozhatnak, mint az aranygaluskás, a robbanócukros, a vörösboros-aszaltszilvás-marcipános vagy az idei győztes, a belga trappista sörös. A termékek között már évekkel ezelőtt megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is.

Egy doboz szaloncukor
A fogyasztók körében a prémium kategóriájú termékek egyre népszerűbbek.

„Az év szaloncukra 2023” címet idén a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán ízű szaloncukra végzett. A többi kategória helyezettjeiről a Magyar Édességgyártók Szövetségének oldalán olvashatnak.

Idén karácsonykor sokféle ízkombináció közül választhatunk. A hungarikumnak is tekinthető szaloncukrok között biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.

Fotók: Canva, Pinterest

search icon