Környezetbarát ajándékcsomagolási ötletek

Környezetbarát ajándékcsomagolási ötletek
Környezetbarát ajándékcsomagolási ötletek

Becslések szerint az ünnepek idején az amerikaiak hetente 1 millió tonnával több szemetet dobnak ki – és a szezonális hulladék egyik legnagyobb okozója az egyszer használatos ajándékcsomagolás. A következő környezetbarát csomagolási tippek segítségével fenntartható, mégis gyönyörű csomagokat készíthetsz a szeretteid számára.

Csomagolás papírral

A régi újságok használata bevált módszer, de akik egy kicsit személyesebbé akarják tenni az ajándékokat – azoknak az újrahasznosítható papírzacskók remekül beválhatnak. Ha van egy rakás használatlan papírzacskó, ami megmaradt a vásárlásokból és elfoglalja a szekrényedet, vágd fel őket, és használd a nem nyomtatott oldalukat vászonként. Díszítsd fel kézzel írt üzenettel, rajzzal vagy bélyegzett mintával, majd ebbe csomagold az ajándékokat.

Kartondobozok újrahasználása

Ha online vásárolsz ajándékokat, sok termék eleve egy tökéletes méretű, csomagolásra kész dobozban érkezik, amit egyszerűen csak fel kell díszíteni. Ne felejtsd el utána újrahasznosítani vagy komposztálni az összes kartont.

Készíts saját bélyegzőt

Természetesen nem minden csomagot szállítanak dobozban. Sok terméket küldenek párnázott borítékokban. A buborékos borítékokat újrahasznosíthatjuk bélyegzőnek. Kivághatunk belőle ünnepi formákat, például csillagokat és mézeskalácsembereket, vagy az egyes buborékokat különböző színűre festhetjük, hogy vidám pöttyös mintákat hozzunk létre. Mártsuk festékbe, majd ezzel a nyomdával díszítsük fel a kartondobozokat vagy a papírba csomagolt ajándékokat.

Használj természetes ünnepi anyagokat

Ahelyett, hogy fényes műanyag szalagokat használnánk, válasszuk inkább a természetesség jegyében a madzagokat, amivel fahéjrudakat, kis fenyőtobozokat, rozmaringot, lehullott leveleket kötözhetünk a csomagra.

Használj biológiailag lebomló papírszalagot

Az ünnepi hulladék egyik rejtett forrása az, ami a csomagolást összetartja: az egyszer használatos műanyag ragasztószalag. Ha környezetbarát ajándékcsomagolást szeretnénk, komposztálható papírszalagot használjunk. Ez a biológiailag lebomló alternatíva fából készült rostokból, cellulózból és természetes ragasztókból készül. Rengetegféle mintázatban és színben kaphatóak.

Hagyd el a szalagot teljesen

Nem kell origami mesternek lenned ahhoz, hogy megtanuld a szalag nélküli ajándékcsomagolás művészetét. Ahogy a fenti videón is láthatod, nagyon egyszerű a csomagolópapírt magába hajtogatni, és szalag nélkül rögzíteni az ajándékodat.

Nézd át a régi háztartási cikkeket

Valószínűleg sok olyan tárgy hever a szekrényedben, amelyek kisebb ajándékokhoz nem szokványos, mégis gyönyörű, környezetbarát ajándékcsomagoló anyagként használhatóak. Például régi kották, amelyek ott porosodnak, miután gyermeked kilépett az iskolai zenekarból, vagy régi térképek, amiket már biztos nem fogsz használni. Az ünnepek alatt mind-mind második életet nyerhetnek.

Ajándék újrahasznosított táskákban

A kapott ajándéktasakok tárolása és a következő ünnepi szezonban történő újraajándékozása az egyik legjobb lehetőség. De ha szükséghelyzetben mégis ajándéktasakot kell vásárolnod, mindenképp válassz szövetből készült táskát, mivel az hosszú évekig használható marad.

Forrás (ecowatch)

search icon