Júliusig várnunk kell a mézédes magyar görögdinnyére
Júliusig várnunk kell a mézédes magyar görögdinnyére

A megszokottnál később kezdődhet a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz ugyanis komoly fejtörést okozott a gazdálkodóknak.

Az elmúlt években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magas szintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére a fogyasztók idén is kiváló minőségű magyar görög- és sárgadinnyéből válogathatnak majd – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

A hazai dinnyetermesztés helyzete az elmúlt években stabilizálódott, a termőterület nagyságának visszaesése 2022-ben megállt, azóta pedig évről évre emelkedik. Az előzetes információk alapján az idén is tovább bővült a termőterület, görögdinnyét az előző évinél 10 százalékkal nagyobb területen ültettek a gazdák, a teljes árutermelő terület nagysága már eléri a 3700 hektárt. Békés vármegyében 1320 hektáron foglalkoznak görögdinnye termesztésével, a kelet-magyarországi régióban pedig a gazdálkodók 1350 hektárnyi termőterületet hasznosítanak idén erre a célra. Szintén jelentős szereplőnek mondható Heves vármegye, ahol mintegy 377 hektárnyi árutermelő területről érkeztek hírek.

A pozitív tendencia a sárgadinnye esetében is folytatódott. Idén 15 százalékkal nagyobb területen, mintegy 500 hektáron foglalkoznak az édes húsú sárgadinnye termesztésével a gazdálkodók. Utóbbi területnövekedésben a tavaszi fagykárok is szerepet játszottak. A termelők egy része ugyanis az elfagyott gyümölcsültetvényeken – a károk mérséklése érdekében – sárgadinnyét ültetett.

A görögdinnye esetében a 3700 hektáros termőterületről várhatóan 170–180 ezer tonnányi termés kerülhet a fogyasztókhoz. A hazai fogyasztás évek óta 110–120 ezer tonna körül mozog, így várhatóan exportra is bőven jut majd a kiváló minőségű magyar görögdinnyéből. A külföldi kereslet adott, a verseny azonban évről évre egyre élesebb, a dél-európai mellett a marokkói görögdinnye is komoly nyomás alatt tartja az európai piacot.

A közlemény kiemeli, hogy a hazai piaci pozíció megtartásához, valamint az exportpiacok felkutatásához és megszerzéséhez a termelői szerveződéseket meg kellene erősíteni. Komoly átalakulásra van szükség ezen a téren, hiszen a hazai piacot akkor tudjuk megtartani, illetve a dinnyeexportot is akkor tudjuk magasabb szintre emelni, ha a szervezettség általánossá válik az ágazatban. 

(NAK)

Fotó: Canva

search icon