Idén tovább élvezhetjük a hazai dinnye ízét
Idén tovább élvezhetjük a hazai dinnye ízét

Kis mennyiségben ugyan, de már elérhető a piacokon és a zöldségeseknél a magyar dinnye, július elsejére pedig minden hazai üzletláncban kapható lesz a mézédes hazai görögdinnye.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös tájékoztatása szerint, a megszokottnál korábban kezdődött idén a hazai dinnyeszezon. A fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon és a zöldségeseknél.

A jelenleg elérhető árukészlet ugyanakkor még kis mennyiségű, hiszen a hazai görögdinnye-termesztésnek csupán 3-4 százaléka folyik fóliasátor alatt. Hamarosan már szabadföldön is megkezdődik a szüret, így a mai naptól elindulnak a szállítmányok az áruházláncokba. A termelői előrejelzések szerint július elsejétől minden magyarországi üzletláncban kapható lesz magyar görögdinnye. Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek, napfényből és csapadékból is volt elég.

A közlemény kitér arra is, hogy az elmúlt években a hazai dinnyetermesztésben a fajtaválaszték és a termeléstechnológia terén jelentős előrelépések történtek. A korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét egyre inkább átveszik a betegségeknek ellenállóbb, nagyobb termésbiztonságot és jobb minőséget adó oltott és hibrid dinnyék. Így a magyarországi fajtahasználat is egyre jobban felzárkózik a nemzetközi trendekhez, a fólia alatti termesztéssel pedig előrébb hozható a szezonkezdet.

A technológiaváltás következtében a dinnyetermesztés hatékonysága lényegesen javult. Bár az elmúlt évtizedhez képest feleakkora területen termelünk dinnyét, a megtermelt mennyiség alig csökkent, mivel a termésátlagok, a termésbiztonság lényegesen növekedett. A fajtaváltás ellenére megszokott finom íz megmaradt, sőt, javult a minőség.

A termőterület bővülése az idén tovább folytatódott. Míg 2022-ben 2600, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt dinnyetermesztés az országban, 2024-ben elérte a 3300 hektárt a termőterület nagysága. Sárgadinnyét pedig 450-500 hektáron termesztenek hazánkban. Az előrejelzések alapján, a termelők idén mintegy 160-180 ezer tonna görögdinnyére számítanak. A mennyiség ugyanakkor valamelyest változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi és ízletes termés legyen az idei.

A természet adta, hazai gyümölcsök népszerűsítése a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(FruitVeB)

Fotó: Canva

search icon