Már lehet szavazni az 2022-es Év madarára!
Már lehet szavazni az 2022-es Év madarára!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta rendezi meg évről évre az „Év madara” programját, melynek célja hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat.

A 2022-es Év madara szavazás jelmondata, a „Sokszínű természet”, melynek nyomán három igen színpompás madár közül választhatnak a szavazók. Persze a jelmondattal nem csak a madarak változatos küllemére, hanem a biodiverzitás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Ahogy a korábbi években is, úgy idén is három madár verseng egymással. Egyikük a kékbegy, mely nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. Legnagyobb eséllyel a nádasok szegélyzónájában, csatornapartokon, halas. és bányatavaknál pillanthatjuk meg, de csak a melegebb hónapokban, a telet ugyanis Afrikában tölti.

A színpompás kékbegy alighanem rászolgált a nevére

A második induló a zöld küllő, mely viszonylag gyakori madarunk. A harkályfélékhez tartozó állat kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat is, fő táplálékát pedig a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárvát is elfogyasztja. Saját maga által készített odvát több évig is használja.

A zöld küllő bár harkályféle, a talajon is gyakran kutat táplálék után

A harmadik induló lényegesen nagyobb termetű a másik két madárnál. A vörös gém nádasokban fészkelő gázlómadár, mely halakkal, kétéltűekkel és vizirovarokkal is táplálkozik, a költőhelyétől pedig sokszor jelentős távolságra is eljár a „vadászat” közben. Hazánkban 630-810 párra tehető a fészkelő állománya, és a kékbegyhez hasonlóan a teleket Afrikában tölti.

A vörös gém

Szavazni 2021. július 25-ig lehet az MME oldalán. A kékbegy és a vörös gém rajongóinak érdemes mielőbb kattintani, mert az eddigi 5266 szavazat több mint 41%-a a zöld küllőre érkezett!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MME) Fotók: wikipedia

search icon