A brokkolit lehet szeretni vagy nem szeretni, előnyei azonban vitathatatlanok. A Felelős Gasztrohőssel karöltve ezen a héten a brokkoli nyomába eredünk, és neked is megmutatjuk, milyen remek dolgokat készíthetsz belőle a konyhában: szigorúan hús nélkül!
A húsmentes étkezés fontos alapja, hogy nyissunk olyan zöldségek felé is, amelyekre korábban esetleg ránézni sem bírtunk. Az ember ízlése ugyanis változik, és ha már megszokjuk a húsmentes napokat, nagy eséllyel az olyan finomságokra is igent mondunk majd, mint a brokkoli. Lehet, hogy néhányan felhördülnek a finomság szó hallatán, hiszen a brokkoli és sok esetben társa, a karfiol is megosztja a zöldségkedvelők táborát. Élettani hatása, tápanyagtartalma azonban vitán felüli, ezért nem is olyan nagy baj, ha kicsit jobban megismerjük.
Így növekszik a brokkoli
Ha a brokkoliimádók táborát erősíted, a termesztésével is bátran megpróbálkozhatsz. Magról és palántaként is ültethető, leginkább kora tavasszal. A palánták nevelése történhet szabadföldben vagy akár egy nagyobb edényben is. Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor egy megfelelő méretű edényben jó minőségű, tápanyagdús földbe ültessük a növényeket. Ha magról vetjük, öntözzük sokat a földet, mert így tudnak majd kikelni a növénykék.
A palánták kiültetésénél fontos, hogy jól előkészítsük a talajt számukra, kapáljuk fel és locsoljuk be. A brokkolit olyan talajba érdemes ültetni, amely gazdag tápanyagokban, jól vezeti a vizet, ugyanis száraz és szegény földben nem fejlődik a növény. Öntözésére nagyon figyeljünk oda, mert meglehetősen vízigényes.
A brokkolira még a többi káposztaféléhez képest is sok kártevő leselkedik: friss hajtásait a pattogó bolhák és a káposztalepkék, termését- azaz virágzatát- pedig számos egyéb rovar károsítja. Ha vegyszerek nélkül szeretnél egészséges brokkolit nevelni, érdemes rovarhálóval lefedve termeszteni.
Brokkoli a konyhában
Amerikai filmekbeli vacsorák alkalmával nem hiányozhat egy kis párolt brokkoli az asztalról. Egyes források szerint az USA 3. elnöke, Thomas Jefferson egyik kedvenc zöldsége. Lehet, hogy az elnök már tudta azt, amit most mi elárulunk nektek: számos más egyszerű elkészítési lehetősége van ennek a káposztafélének, mint a sima párolt köret. A karfiollal rokon zöldségből készíthetünk krémlevest, valamint többféle rakott ételbe is tehetjük.
Rakott ételekben a megszokott darált húst helyettesíthetjük egy kis dióból készült „hússal”, amelyhez az aprított diót hagymával, fokhagymával, kis szójaszósszal és kakukkfűvel kell összekevernünk.
Ha legjobb társat kellene választanunk a brokkolinak, ez biztos, hogy a sajt és a tejföl lenne; sütőben sütve, tésztával összekeverve is népszerű lesz, még a gyerekek körében is.
Ha teljesen növényi ételt szeretnénk készíteni belőle, ezt sütőben tehetjük meg legkönnyebben. Amikor a brokkoli kikerül a sütőből, facsarjunk rá egy kis citromot, keverjük össze friss zöldekkel, lilahagymával, magokkal, és kész is a hideg–meleg salátánk.
A maradék sült vagy főtt brokkoliból azok, akik már unják a rizst, „brokkolirizst” készíthetnek, ehhez csak aprítógépbe kell dobni a rózsákat. Ebből liszttel vagy zabpehellyel, lenmaggal, tojással, fűszerekkel összekeverve akár „fasírtot” is kreálhatunk.
Pozitív egészségügyi hatásai miatt egyre gyakrabban fogyasztják nyersen is, vékonyra szeletelve salátaként vagy smoothie-ban is megállja a helyét.
Néhány trükk, hogy friss maradjon
A friss zöldség hűtőben pár napig eláll, de elég gyorsan elkezd sárgulni, ezért érdemes vásárlás után egyből felhasználni, vagy gyors blansírozás után lefagyasztani. Blansírozás során a zöldséget lobogó, sós vízben pár percig főzzük, majd jéghideg vízbe tesszük, így megőrzi üde színét is.
Extra tipp: Ne hagyd veszni a leveleit, a szárát sem! Utóbbit hámozd meg, vágd apró darabokra, főzd vagy süsd meg a rózsákkal együtt. Mivel a szár lassabban sül át, érdemes kicsivel korábban betenni a sütőbe vagy az edénybe. Készíthetsz belőle pesztót vagy szendvicskrémet, de krémlevesbe is beleturmixolhatod. A leveleket pedig sütve akár levesfeltétként vagy egyszerűen ropogtatnivalóként fogyaszthatod.
A mai recept egy szuper egytálétel, amelyben a fent leírt dióhús is szerepet kap.
Brokkolis egytálétel kölessel
Hozzávalók
- köles
- olaj
- só, bors
- brokkoli
- tejszín
- zöldfűszerek ízlés szerint
Hozzávalók a dióhúshoz
- 100 g dió
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek szójaszósz
- kakukkfű
Így készítsd el az egytálételt
A dióhúshoz elegendő, ha összeaprítjuk és összekeverjük a hozzávalókat, majd félretesszük.
A kölest mossuk meg alaposan, majd kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és kb. 20 perc alatt főzzük készre.
Közben a brokkolit szedjük rózsáira, és lobogó, sós vízben 5–6 perc alatt főzzük meg. Ha van rá lehetőség, gőzön is párolhatjuk.
A dióhúst kevés olajon kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a megfőtt kölest, a brokkolit és a tejszínt, és pár perc alatt készre főzzük.
Sarnyai Tünde receptje
A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.
Képek: canva