Meatless Monday: hajdina, a diós ízű álgabona

Meatless Monday: hajdina, a diós ízű álgabona
Meatless Monday: hajdina, a diós ízű álgabona

Néhány száz évvel ezelőtt a hajdina a mindennapi étkezés része volt, manapság azonban termesztése és fogyasztása is háttérbe szorult. Pedig a hajdina termesztése előnyös a természet számára, fogyasztásával pedig az egészségünkért teszünk. 

A hajdina termesztése nem kifejezetten bonyolult. Érdemes utóveteményként nevelni: tenyészideje rövid, a meleg hónapokat részesíti előnyben. Zöldtrágyának is elsőosztályú, tehát a talajnak is nagyon jó. Kedves, szép virágai vannak, melyeket a méhek is szeretnek, ebből adódóan remek méz is készül belőle. Májustól októberig termeszthető, gyorsan fejlődik, jól árnyékol, ezért igen hasznos lehet a kertedben.

hajdina virág
A hajdina virágai ökológiai értékűek.

A hajdina Ă©rdemei vitathatatlanok

A hajdinát – más nevĂ©n tatárkát, pohánkát, pogánykát – a török-tatár nĂ©pek hozták be az országba, erre utalnak nĂ©pies nevei is. TermesztĂ©se a csapadĂ©kosabb terĂĽleteken volt jellemzĹ‘, Ă©s legtöbbször aratás után másodnövĂ©nykĂ©nt vetettĂ©k. A növĂ©ny mĂ©hlegelĹ‘kĂ©nt is jĂłl működik, a hajdinamĂ©z ritka, jellegzetes Ă­zű Ă©s szĂ­nű csemege. 

Habár a hajdinát úgy használjuk, mint a gabonaféléket, igazából a keserűfűfélék családjába tartozik, egyfajta gluténmentes álgabona. A növény helyet kapott a Felelős Gasztrohős hazai „superfood” térképén is, nem véletlenül, hiszen beltartalma rendkívül értékes.

Amellett, hogy glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek is fogyaszthatják, a vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytatĂłknak is Ă©rdemes beĂ©pĂ­teniĂĽk az Ă©trendjĂĽkbe, mivel a B-vitaminok minden fajtáját tartalmazza. Magas rosttartalma jĂł hatással van az emĂ©sztĹ‘rendszerre, E- Ă©s C-vitamin is van benne, antioxidáns-tartalma jelentĹ‘s. A nĂ©pi gyĂłgyászatban nagy rutin-, azaz P-vitamin-tartalma miatt magas vĂ©rnyomás ellen alkalmazták. MelegĂ­tĹ‘ hatásĂş Ă©lelmiszer, a tĂ©li idĹ‘szakban fogyasztása kimondottan javasolt. 

hajdina lábos tál vaj
Főzve nem csak köretként kiváló.

Hajdina a konyhában

Felhasználás elĹ‘tt mindig Ă©rdemes átmosni. Ha lágyabb Ă­zt szeretnĂ©nk elĂ©rni, akkor nĂ©hány Ăłrára be is áztathatjuk a magokat. A rĂ©gi idĹ‘kben hurka alkotĂłelemekĂ©nt is használták a hajdinát. Ezt a mintát követve mi is tehetjĂĽk bátran pĂ©ldául vegetáriánus töltött káposztába, vega hurkába vagy fasĂ­rtba valamilyen olajos maggal, hĂĽvelyessel párosĂ­tva. 

Hajdinával dĂşsĂ­thatjuk a zöldsĂ©gleveseket, pirĂ­tva krĂ©mlevesek tetejĂ©re szĂłrhatjuk, de ebben a formában a reggeli granolánkat, zabkásánkat is feldobhatjuk vele. SĹ‘t kĂ©szĂ­thetĂĽnk a hajdinábĂłl kását, amelybe aztán keverhetĂĽnk sajtot, zöldsĂ©geket, tojást vagy olajos magvakat, friss vagy aszalt gyĂĽmölcsöket. 

hajdinaliszt hajdina tál kanál
A hajdinalisztből palacsintát, tésztát is készíthetünk.

SĂĽlt vagy párolt zöldsĂ©gekkel turbĂłzva fĹ‘Ă©telkĂ©nt is megállja a helyĂ©t. HĂĽvelyesekkel, nyers vagy fermentált zöldsĂ©gekkel egyĂĽtt egy hazai Buddha tál rĂ©sze is lehet. A hajdinábĂłl lisztet is kĂ©szĂ­tenek, amelybĹ‘l táplálĂł palacsintát, gofrit, lepĂ©nyeket vagy kenyeret, pĂ©ksĂĽtiket is sĂĽthetĂĽnk. Ha a hajdinát kelt tĂ©sztás receptbe tesszĂĽk, Ă©rdemes hozzá sikĂ©rt adni, hogy szĂ©pen megkeljen a kenyerĂĽnk, pĂ©ksĂĽtemĂ©nyĂĽnk. 

Hajdinás superfood saláta

Hozzávalók

  • 25 dkg paradicsom
  • 25 g tárkonyos mustár
  • 0,5 dl 10%-os ecet
  • 0,5 dl bio citromlĂ©
  • 1 ek kristálycukor
  • sĂł
  • Ĺ‘rölt fehĂ©rbors
  • 1 ek tökmagkrĂ©m
  • 1 dl napraforgĂłolaj
  • 2 ek tökmagolaj
  • 30 dkg gomolya
  • 30 dkg fĹ‘tt hajdina
  • 2 ek pirĂ­tott hajdina
  • 3 ek tökmag
  • 25 dkg vegyes saláta
saláta paradicsom hajdina tányér
Vacsira is tökéletes.

Így készítsd el!

Ă–ntet

Dolgozd össze az eceteket, a mustárt, a tökmagkrĂ©met, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fehĂ©rborsot botmixerrel, majd csurgasd hozzá az olajokat folyamatos, botmixeres keverĂ©s mellett!

Saláta

FĹ‘zd a hajdinát 7 percig sĂłs vĂ­zben! A paradicsomokat vágd cikkekre! A nagyobb darabokra vágott gomolyát keverd össze a zöldsĂ©gekkel, a salátával Ă©s a fĹ‘tt hajdinával! ĂŤzesĂ­tsd a tökmagos öntettel, Ă©s szĂłrd meg a pirĂ­tott hajdinával!

A receptben Ă©s a cikk elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben SzabĂł Eszti segĂ­tett nekĂĽnk.

KĂ©pek: canva

search icon