NĂ©hány száz Ă©vvel ezelĹ‘tt a hajdina a mindennapi Ă©tkezĂ©s rĂ©sze volt, manapság azonban termesztĂ©se Ă©s fogyasztása is háttĂ©rbe szorult. Pedig a hajdina termesztĂ©se elĹ‘nyös a termĂ©szet számára, fogyasztásával pedig az egĂ©szsĂ©gĂĽnkĂ©rt teszĂĽnk.Â
A hajdina termesztĂ©se nem kifejezetten bonyolult. Érdemes utĂłvetemĂ©nykĂ©nt nevelni: tenyĂ©szideje rövid, a meleg hĂłnapokat rĂ©szesĂti elĹ‘nyben. Zöldtrágyának is elsĹ‘osztályĂş, tehát a talajnak is nagyon jĂł. Kedves, szĂ©p virágai vannak, melyeket a mĂ©hek is szeretnek, ebbĹ‘l adĂłdĂłan remek mĂ©z is kĂ©szĂĽl belĹ‘le. MájustĂłl oktĂłberig termeszthetĹ‘, gyorsan fejlĹ‘dik, jĂłl árnyĂ©kol, ezĂ©rt igen hasznos lehet a kertedben.
A hajdina Ă©rdemei vitathatatlanok
A hajdinát – más nevĂ©n tatárkát, pohánkát, pogánykát – a török-tatár nĂ©pek hozták be az országba, erre utalnak nĂ©pies nevei is. TermesztĂ©se a csapadĂ©kosabb terĂĽleteken volt jellemzĹ‘, Ă©s legtöbbször aratás után másodnövĂ©nykĂ©nt vetettĂ©k. A növĂ©ny mĂ©hlegelĹ‘kĂ©nt is jĂłl működik, a hajdinamĂ©z ritka, jellegzetes Ăzű Ă©s szĂnű csemege.
Habár a hajdinát Ăşgy használjuk, mint a gabonafĂ©lĂ©ket, igazábĂłl a keserűfűfĂ©lĂ©k családjába tartozik, egyfajta glutĂ©nmentes álgabona. A növĂ©ny helyet kapott a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s hazai „superfood” tĂ©rkĂ©pĂ©n is, nem vĂ©letlenĂĽl, hiszen beltartalma rendkĂvĂĽl Ă©rtĂ©kes.
Amellett, hogy glutĂ©nĂ©rzĂ©kenyek is fogyaszthatják, a vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytatĂłknak is Ă©rdemes beĂ©pĂteniĂĽk az Ă©trendjĂĽkbe, mivel a B-vitaminok minden fajtáját tartalmazza. Magas rosttartalma jĂł hatással van az emĂ©sztĹ‘rendszerre, E- Ă©s C-vitamin is van benne, antioxidáns-tartalma jelentĹ‘s. A nĂ©pi gyĂłgyászatban nagy rutin-, azaz P-vitamin-tartalma miatt magas vĂ©rnyomás ellen alkalmazták. MelegĂtĹ‘ hatásĂş Ă©lelmiszer, a tĂ©li idĹ‘szakban fogyasztása kimondottan javasolt.
Hajdina a konyhában
Felhasználás elĹ‘tt mindig Ă©rdemes átmosni. Ha lágyabb Ăzt szeretnĂ©nk elĂ©rni, akkor nĂ©hány Ăłrára be is áztathatjuk a magokat. A rĂ©gi idĹ‘kben hurka alkotĂłelemekĂ©nt is használták a hajdinát. Ezt a mintát követve mi is tehetjĂĽk bátran pĂ©ldául vegetáriánus töltött káposztába, vega hurkába vagy fasĂrtba valamilyen olajos maggal, hĂĽvelyessel párosĂtva.
Hajdinával dĂşsĂthatjuk a zöldsĂ©gleveseket, pirĂtva krĂ©mlevesek tetejĂ©re szĂłrhatjuk, de ebben a formában a reggeli granolánkat, zabkásánkat is feldobhatjuk vele. SĹ‘t kĂ©szĂthetĂĽnk a hajdinábĂłl kását, amelybe aztán keverhetĂĽnk sajtot, zöldsĂ©geket, tojást vagy olajos magvakat, friss vagy aszalt gyĂĽmölcsöket.
SĂĽlt vagy párolt zöldsĂ©gekkel turbĂłzva fĹ‘Ă©telkĂ©nt is megállja a helyĂ©t. HĂĽvelyesekkel, nyers vagy fermentált zöldsĂ©gekkel egyĂĽtt egy hazai Buddha tál rĂ©sze is lehet. A hajdinábĂłl lisztet is kĂ©szĂtenek, amelybĹ‘l táplálĂł palacsintát, gofrit, lepĂ©nyeket vagy kenyeret, pĂ©ksĂĽtiket is sĂĽthetĂĽnk. Ha a hajdinát kelt tĂ©sztás receptbe tesszĂĽk, Ă©rdemes hozzá sikĂ©rt adni, hogy szĂ©pen megkeljen a kenyerĂĽnk, pĂ©ksĂĽtemĂ©nyĂĽnk.
Hajdinás superfood saláta
Hozzávalók
- 25 dkg paradicsom
- 25 g tárkonyos mustár
- 0,5 dl 10%-os ecet
- 0,5 dl bio citromlé
- 1 ek kristálycukor
- sĂł
- őrölt fehérbors
- 1 ek tökmagkrém
- 1 dl napraforgĂłolaj
- 2 ek tökmagolaj
- 30 dkg gomolya
- 30 dkg főtt hajdina
- 2 ek pirĂtott hajdina
- 3 ek tökmag
- 25 dkg vegyes saláta
ĂŤgy kĂ©szĂtsd el!
Ă–ntet
Dolgozd össze az eceteket, a mustárt, a tökmagkrémet, a cukrot, a sót és a fehérborsot botmixerrel, majd csurgasd hozzá az olajokat folyamatos, botmixeres keverés mellett!
Saláta
FĹ‘zd a hajdinát 7 percig sĂłs vĂzben! A paradicsomokat vágd cikkekre! A nagyobb darabokra vágott gomolyát keverd össze a zöldsĂ©gekkel, a salátával Ă©s a fĹ‘tt hajdinával! ĂŤzesĂtsd a tökmagos öntettel, Ă©s szĂłrd meg a pirĂtott hajdinával!
A receptben Ă©s a cikk elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben SzabĂł Eszti segĂtett nekĂĽnk.
KĂ©pek: canva