Ha hétfő, akkor Meatless Monday! A Felelős Gasztrohőssel közös rovatunkban minden hétfőn bemutatunk egy olyan alapanyagot, amely színesítheti az étrended, fenntartható, és hús sem kell hozzá. E heti nyertesünk pedig nem más, mint a hónapos retek!
Gyermekkorodban neked is könyörögni kellett, hogy megedd a zöldséget, de felnőttként megváltozott az ízlésed? Nem csoda, ha így van, hiszen amint felfedezed, milyen sokoldalúak a zöldségek, nem is tudod már elképzelni nélkülük az étkezéseidet. Arról nem is beszélve, hogy a szezonális zöldségek fogyasztása és a húsevés mérséklése milyen sokat segít a fenntarthatóságért vívott harcban.
Mivel már javában benne járunk az áprilisban, egyre több friss, színes zöldség kerülhet az asztalra. A piacok szép lassan megtelnek élettel, színekkel, finomságokkal. Megjelenik a kínálatban a hazai hónapos retek is.
Korai barátunk, a hónapos retek
A tavasz hírnökének is mondhatnánk, hiszen hihetetlenül gyorsan kifejlődik, és a földből már kerül is az asztalunkra. Mivel tenyészideje rendkívül rövid, kb. 60 nap, első vitaminforrásunk lehet a házi veteményesből.
Ültetésekor érdemes figyelembe venni rövid tenyészidejét. Jó lehet például együtt vetni sárgarépával vagy petrezselyemgyökérrel, hiszen mire ezek kibújnak, a retek már csak emlék.
Hogyan termeszd a hónapos retket?
Tudtad, hogy Kínából származik ez a kis pirosas gumó? A retket még Marco Polo hozta be Európába!
Azóta rengeteg fajtája kialakult: kisebb, nagyobb, hosszúkás, tojásdad, fehér és színes is.
Magja már 3 °C-on kicsírázik, és 15 °C felett ki is kel. Mivel a párásabb levegőt kedveli, érdemes fólia alatt termeszteni. A vetésre már kora tavasszal sort kell keríteni, de szeptemberi vetéssel még ősszel is szüretelheted. A sokak által nem kedvelt csípős íz akkor alakul ki, ha a növény kevés nedvességet kap.
Szereti a laza, homokos talajt, és a tápanyagot sem veti meg. Főleg a fiatal csíranövényekre jelent veszélyt a pattogóbolhák kártétele, ellenük rovarhálóval, fátyolfóliával védekezhetünk. Később elég, ha kapálással, gyomlálással tartjuk formában: a szabadba vetett hónapos retek már április második felében fogyasztható!
Te is csak nyersen eszed?
„Reggel méreg, délben étek, este orvosság” – szól a mondás a retekről. Ha régen létezett volna gasztro bulvárlap, ez jó címe lehetett volna egy retekről szóló cikknek, mivel kissé túlzó az állítás. A retek nagyon egészséges csemege, így semmiképp sem mondhatjuk rá, hogy méreg, arra azonban érdemes figyelni, hogy éhgyomorra önmagában ne fogyasszuk.
Egy kis sóval és vajas kenyérrel viszont a legjobb tavaszi reggeli! A kis piros retek népszerű zöldség: szezonja márciustól májusig, valamint ősszel szeptembertől egészen decemberig tart, ezalatt hazánkban frissen szedhető.
Gumóját nyersen salátákba, szendvicsekbe tehetjük, de a sült zöldségek között is nagyon jól érzi magát. Sütve íze nagyon hasonlít a karalábééra.
Mi legyen a retekzölddel?
A retek igazi „zero foodwaste” zöldség, a gyökerétől a leveléig minden részét fogyaszthatjuk. A levelekből készülhet pesztó, leves vagy főzelék is, elkészítése a spenótéhoz hasonló. Már csak azért is érdemes levelestül hazavinni, mert így őrzi meg leghosszabb ideig a frissességét. Ha mégis picit megfonnyad, pár percre dobjuk jéghideg vízbe, hogy feléledjen.
A receptet illetően ezúttal a retekzöldre fókuszálunk: újabb remek példája annak, hogy nem kell a kukában landolnia az élelmiszernek!
A hónaposon túl…
Habár imádjuk a hónapos retket, említést kell tennünk a „többiekről” is:
Jégcsapretek: a mitológia szerint Thor isten növénye, de még fontosabb, hogy alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma teszi igazán értékessé.
Sörretek: ez a fehér gömb alakú retek elsősorban zsenge íze, és gazdag tápanyagtartalma miatt kedvelt.
Fekete retek: azon túl, hogy elképesztő élettani tulajdonságai vannak, kiemelendő, hogy epekőre és pajzsmirigyproblémákra is ajánlják.
Reteklevélleves
Hozzávalók
- 14–20 zsenge reteklevél
- 2 fej hónapos retek
- 1 liter zöldségalaplé
- 5 szál újhagyma (zölddel együtt)
- 2 gerezd fokhagyma
- pici burgonya
- 1 ek vaj
- 1 dl tejföl vagy joghurt
Így készítsd el
Vajon átfuttatjuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett retekleveleket (nem kell felvágni, a szára is mehet, ha jó zsenge). Picit megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a felkockázott krumplikat. Kb. 25–30 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, és belekeverjük a tejfölt. Forralunk egyet rajta, és kész is. Mehet bele betétnek a hajszálvékonyra karikázott retek és az újhagyma zöldje.
A Nagyláposi Birkacsárda receptje
A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.