A pasztinák vagy paszternák különleges ízű, kevésbé használt gyökérzöldség. Ha megismered, egészen biztos, hogy meg is szereted, mivel izgalmasan és sokrétűen használhatod, egészen új ízt csempészve a konyhádba.
Rovatunk fő célja a gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítése. Nem lehetnek kivételek azok a növények sem, melyeket kevésbé ismerünk. A pasztinákot (vagy paszternákot) tiszta szívből ajánljuk, ha szeretsz új ízeket kipróbálni.
A zöldség itthon még kevésbé ismert és kedvelt, pedig a téli időszakban sokszínűbbé tehetjük vele az étkezésünket. Vadon termő változatát már egészen régóta használják, a 16. században már Európában is fogyasztották, főként édesítettek vele. Arra is rájöttek, hogy íze az első fagyok után teltebb, édesebb lett, így ebben az időszakban került az asztalra leggyakrabban.
Pasztinák a kertben
Ha pasztinák termesztésére adod a fejed, egészen biztos, hogy meg fogod szeretni ezt a gyökérzöldséget. Nemcsak azért, mert meglehetősen igénytelen, hanem azért is, mert igazán különleges finomság.
Mint a legtöbb zöldség, meghálálja a komposztot vagy a trágyázást. Kedveli a napsütést, de a hideget is egészen jól tűri. Kora tavasszal hozzáláthatsz a vetéséhez. Mivel azonban a magoknak vízre van szükségük a csírázáshoz, ha nincs elegendő csapadék, akkor öntözni kell. Ugyanez igaz a nyári időszakra is, mivel a növény kedveli a vizet.
Fontos! A pasztinák leveleit véletlenül se keverd össze a petrezselyemével, mivel azok mérgezőek! Érintésre pedig fényérzékenységet okozhatnak, így igen kellemetlen égési sérüléseket okozhatnak.
Miért jó, ha megszereted ezt a gyökérzöldséget?
Nemcsak különleges íze, hanem beltartalma miatt is érdemes minél többet fogyasztani belőle a téli időszakban. Sok benne a fehérje, így a húsmentes étkezésnek is fontos eleme lehet. Emellett tartalmaz még ásványi anyagokat – vasat, kalciumot, foszfort –, valamint B- és C-vitamint is. Rosttartalma segíti az emésztést, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig tisztítja a vesét és az epét.
Pasztinák a konyhában
A konyhában használják burgonya, fehérrépa és sárgarépa helyett is. Édes íze miatt sütikbe reszelve a cukrot is helyettesíthetjük vele. A brit gasztronómiában több karácsonyi köret szereplője a pasztinák; sütőben sütve, mézzel meglocsolva, felfújtként vagy gratinként is készítik.
Itthon a legelterjedtebb elkészítési módja a krémleves, amelybe gyakran alma, körte, gesztenye vagy burgonya is kerül. Ha a bablevesbe vagy a zöldséglevesbe kerül pasztinák, ezeknek is extra ízt ad.
Több gasztroblog is említi rántott változatát, melyet feltétként vagy magában, ropogtatnivalóként is fogyaszthatunk. A klasszikus panír helyett pedig kukoricadarába vagy csicseriborsólisztbe (pakorabundába) is márthatjuk sütés előtt. És ha már szóba került az indiai vonal: jól illik hozzá a curry, más zöldségekkel együtt pedig tartalmas, az őszi-téli hidegben melengető ragut dobhatunk össze belőle.
A pasztinákot vékonyra szeletelve chipset is süthetünk. Lereszelve, más zöldségekkel, csicseriborsóliszttel, lenmagtojással keverve vegán tócsnit kapunk.
Így tartósítsd a pasztinákot!
A régi időkben pincében, nedves homokban tárolták egész télen. Ha erre nincs lehetőséged, tedd hűtőbe, fagyaszd le, vagy szárítsd ki szeletekre vágva!
Almás pasztinákleves
Hozzávalók
- 50 dkg pasztinák
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db nagy savanyú alma
- 1/2 l zöldségalaplé
- 1 dl tejszín vagy rizstejszín
- friss rozmaring
- só, bors
- olívaolaj
Így készítsd el!
Hámozd meg a zöldségeket és az almát! A hagymát vágd apróra, az almát és a pasztinákot kockázd fel!
A hagymát pirítsd meg az olívaolajon, majd dobd hozzá a pasztinákot és az almát, kis ideig pirítsd ezeket is! Öntsd hozzá az alaplevet, ízesítsd, majd fedő alatt főzd az egészet kb. negyed óráig! A friss rozmaringágat vedd ki, majd a levest alaposan turmixold össze! A végén jöhet a tejszín.
Ha felforrt, még főzd pár percig! A tálaláshoz remekül illik egy kis pirított mandula vagy friss petrezselyem.
A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.
Képek: canva