Maradt locsolni való esővized télire? Akkor ezt ne feledd!

Maradt locsolni való esővized télire? Akkor ezt ne feledd!
Maradt locsolni való esővized télire? Akkor ezt ne feledd!

Mivel az idei ősz eddig viszonylag csapadékos volt, könnyen lehet, hogy van az ereszünk alatt egy-két esővízzel teli hordó. De mit tegyünk, ha már nem kell többet locsolnunk idén, ellenben teli a gyűjtőnk?

A fizika törvényeit ebben az esetben sem lehet meghazudtolni. A víz térfogata a halmazállapot megváltozásával (azaz fagyáskor) megnő, és a rendelkezésére álló teret – azon felül, hogy kitölti – szét is feszítheti. Amikor például a teraszon a járólap felfagy, ott is a különféle rétegek között megmaradt apró vízcseppek nőnek meg, és próbálnak kitörni.

Ugyanez a helyzet, amikor a vizet télre az eresz alá tett esővizes hordóban hagyjuk. Ekkor még nem kell attól tartanunk, hogy a tároló szétreped, mert ez több tényezőtől függ.

Az egyik legfontosabb az „edény” alakja. Ha a hordó szimplán hengeres, akkor még lehet szerencsénk abban az esetben, ha nem fedjük le, így felfelé tud tágulni. Persze ez sem száz százalék, mivel az is lehet, hogy a víz először végigfagy a hordó belső falán, valamint a tetején, így ha tovább fagy, már csak oldalirányban tud nőni. Ennek a veszélye annál nagyobb, minél „bonyolultabb” a tartály alakja.

A legjobb megoldás, ha a vizet inkább még most, a fagyok megérkezése előtt kiöntjük a kertnek arra a részére, ahol a legnagyobb szükség van rá.

search icon