Egyes vegyszerek az esővíztől az anyatejig mindenhol jelen vannak
Egyes vegyszerek az esővíztől az anyatejig mindenhol jelen vannak

A perfluoralkil és polifluoralkil-alkil anyagok (PFAS) néven is ismert vegyszereket a kozmetikumtól a konyhai eszközökig számos helyen használják. A közel 8 billió eurónyi vagyont kezelő befektetők most felszólították a világ legnagyobb vegyipari vállalatait, hogy fokozatosan hagyjanak fel az úgynevezett ,,örök” vegyi anyagok használatával.

Ezeket a veszélyes mesterséges anyagokat összefüggésbe hozták olyan betegségekkel, mint a rák és a májkárosodás. A PFAS vegyszerek potenciális egészségügyi kockázatainak tudatosításával párhuzamosan 47 vagyonkezelő, akik 7,7 billió eurónyi befektetésért felelősek, több mint 50 vállalatnak írtak levelet, amelyben a vegyi anyagok kivonását sürgetik.

Arra bátorítjuk Önöket, hogy ne hagyják magukat megvezetni, és fokozatosan vonják ki és helyettesítsék ezeket a vegyi anyagokat

 – áll a levélben.

A levélben pénzügyi kockázatokra és a vállalatok teljesítményére gyakorolt negatív hatásokra figyelmeztetnek. A PFAS-okat örökkévaló vegyi anyagoknak is nevezik, mivel hihetetlenül hosszú ideig maradnak a környezetben. Ezek az ember által előállított vegyi anyagok szén- és fluoratomokból álló láncokból állnak. Mivel a szén és a fluor közötti kötés az egyik legerősebb, ezért egyes vegyi anyagok több mint 1000 évig nem bomlanak le.

Egy idei év elején készült tanulmány a bolygó legtöbb pontján felfedezte ezeket az anyagokat az esővízben. Egy másik, nemrégiben készült elemzés az anyatejben fedezte fel a mérgező vegyi anyagokat. A tudósok összefüggésbe hozták a vegyi anyagokat a termékenységi problémákkal, a rák fokozott kockázatával és a gyermekek fejlődési elmaradásával.

A mérgező vegyi anyagok kockázatainak növekvő tudatosítása a perek megugrását váltotta ki, ami akár 30 milliárd dollárba is kerülhet a vegyipari vállalatoknak. Ez a peres eljárásokkal való fenyegetés aggasztja a levél mögött álló befektetőket, köztük a globális óriáscégeket is.

(forrás: euronews.com/green)

search icon