Medvét láttak a Börzsönyben
Medvét láttak a Börzsönyben

Szokatlan helyen, a „Magaságyás, dombágyás, szalmabála kert, fóliasátor” nevű, több mint 120 ezer tagot számláló Facebook-csoportban futottunk bele egy érdekes és kissé meghökkentő bejegyzésbe. Az online kisközösség eddig is sűrűn cserélt eszmét arról, hogy kinek mi vált be a kertjében megjelenő kártevők ellen, néhány napja azonban az egyik érdeklődő nem meztelencsigákkal vagy levéltetvekkel kapcsolatban kért tanácsot. Az illető arra volt kíváncsi, hogyan járjon el, ha medve ólálkodik a kertje körül.

Merthogy állítólag pontosan ez történt a Börzsönyben található Szobon. A posztot író férfi beszámolója szerint épp a későesti locsolást intézte a kertjében, amikor meglátta, hogy egy medve figyeli. Bár a férfi a beszámolója alapján alaposan meglepődött, a lélekjelenlétét szerencsére nem veszítette el, így hangos tapsolással, kiabálással végül sikerült távozásra késztetnie az állatot anélkül, hogy konfrontálódniuk kellett volna.

A környező országokban tényleg gondot jelentenek a medvék

Európában, így a Magyarországgal szomszédos országokban is egyre nagyobb problémát jelentenek az emberlakta területekre behatoló medvék. Székelyföldön a tavalyi, 2023-as évben összesen majdnem 76 millió forintnak megfelelő méretű kárt okoztak az állatok azzal, hogy mezőgazdasági területeket dúltak fel, háziállatokat pusztítottak el, néhány esetben pedig még emberekre is rátámadtak.

Pár hónapja mi is hírt adtunk róla, hogy Szlovákiában egy medve két embert is üldözőbe vett, melynek következtében egy 31 éves nő menekülés közben olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Május elejéig idén összesen 14 ember sérült meg Szlovákiában medvetámadás következtében, melyre a szlovák vadászok az állomány ritkításával válaszolnának, hiszen úgy vélik, az fenntarthatatlanul nagyra növekedett, és már nincs elég élettér a medvék számára, ezért terjeszkednek. Az állományritkításra azonban jelenleg nincs lehetőség, mivel a medve védett állat, azt kilőni csak különleges esetekben, leginkább vészhelyzetben megengedett.

Nálunk legutóbb 2023 májusában láttak medvét, mégpedig az Aggteleki Nemzeti Parkban. Ezt a példányt egy szóróra kihelyezett vadkamera fényképezte le, ugyanis a hazánk területére időnként betévedő, kóborló medvék gyakorta felkeresik ezeket a vadászati létesítményeket.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

Mindenekelőtt próbáljuk meg nem felhívni magunkra az állat figyelmét! A Facebook-beszámolóban említett kiabálás tehát nem feltétlenül a legjobb stratégia, bár abban az esetben a bejegyzést író érthetően a kertjét próbálta megóvni ezzel.

Más esetben azonban ne csapjunk zajt! Őrizzük meg hidegvérünket, és semmiképpen se kezdjünk el pánikolni, átgondolatlanul cselekedni! Ha sikerül nyugodtnak maradnunk, talán anélkül el tudunk távolodni az állattól, hogy az egyáltalán felfigyelne ránk. Álló medvével való találkozás esetén a távolodást lassú tempóban, oldalirányban végezzük, így ugyanis a medvét és a menekülő utat is szemmel tarthatjuk.

A legrosszabb eset fennállása során, vagyis ha a medve már észrevett minket, és támadó jelleggel meg is indult felénk, akkor járunk a legjobban, ha halottnak tettetjük magunkat. Ha ezt kell tennünk, feküdjünk a hasunkra a földön, a lábainkat pedig tegyük szét, majd igyekezzünk kicsiket lélegezni és mozdulatlannak maradni! Fontos tudnivaló azonban, hogy ez a megoldás nem minden medvefajnál válik be, ám a hazánkban esetlegesen előforduló barnamedvénél működhet.

A hazai találkozások egyelőre konfliktusmentesek

Egy korábbi cikkünkben írtuk, hogy a medvékkel való esetleges hazai találkozások nem igazán hordoznak konfliktust, a medvék pedig inkább csak félelmetesnek mondhatóak, nem pedig ténylegesen veszélyesnek. A környező országokban előforduló medvetámadásokhoz hasonlókkal itthon tehát egyelőre biztosan nem kell számolnunk, ugyanis Magyarországon még nincsenek problémás egyedek.

A medve nem az ellenségünk, de hogy ez a jövőben is így maradjon, azért tennünk kell! A lakosság edukációját szolgálja többek között a WWF „Medvédelmi rendszer” infografika-sorozata. Az edukáció kiemelt jelentőségű, a medveészleléseket követően szárnyra kapó rémhírek viszont nem segítik a békés egymás mellett élés kialakulását.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon