Megdöbbentő a klímaváltozás egészségügyi költsége
Megdöbbentő a klímaváltozás egészségügyi költsége

Az amerikai Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának (NRDC) nemrégiben kiadott, A tétlenség költségei című jelentése szerint a globális felmelegedés évente több mint 820 milliárd dollár egészségügyi költséggel jár.

Választás előtt állunk: folytassuk a tétlenség és a növekvő egészségügyi számlák zsákutcáját. Vagy okos beruházásokat eszközölünk most olyan költséghatékony megoldásokba, amelyek megakadályozzák, hogy országunkban emberek milliói – különösen a legkiszolgáltatottabbak – szenvedjenek sérüléseket, betegségeket és korai halált. Most van itt az ideje a cselekvésnek.

jelentette ki a jelentés társszerzője, Vijay Limaye, az NDRC éghajlat- és egészségkutatója.

A jelentés szerint több tényező összeadódása okozza a tetemes egészségügyi költségeket. Az emberi tevékenység által előidézett globális felmelegedés évente több százmilliárdos mentális és fizikai egészségügyi költségekkel jár.

  • Csak a szálló por okozta légszennyezés, amely légzőszervi problémákat okoz, mintegy 820 milliárd dollárral jár.
  • A nem megújuló energiaforrások elégetéséből származó ózonszennyezés körülbelül 7,9 milliárd dollárt tesz ki,
  • A hőstresszt és szívproblémákat okozó emelkedő hőmérséklet körülbelül 263 millió dollárt.
  • Az erdőtüzek füstje, amely légzőszervi komplikációkat okoz, évente mintegy 16 milliárd dollárt tesz hozzá a költségekhez.
  • A szélsőséges időjárási körülmények pedig évente több mint 3 milliárd dollárt jelentenek.
  • Még olyan dolgok is, amelyekre nem is gondolnánk, mint például a tölgypollen, amelyet a globális felmelegedés súlyosbít, körülbelül 11,4 millió dollárral járulnak hozzá a sürgősségi ellátásokhoz.

Mit tehet az emberiség a költségek csökkentése érdekében?

  • Nagyobb erőfeszítéseket tehetünk levegőnk tisztán tartása érdekében azáltal, hogy több szén-dioxidot kötünk meg, és visszafogjuk a gyakori szennyező anyagokat.
  • Elkezdhetünk befektetni tisztább energiaforrásokba, és kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használhatunk fel, amelyek megrekednek a légkörben, és ózonszennyezéshez vezetnek.
  • A hőnyelő gázok használatának csökkentése szintén segíthet.

(GreenMatters)

(fotó: pexels – Nothing Ahead)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon