Tízezrek halálát okozza évente a szénerőművek légszennyezése Európában
Tízezrek halálát okozza évente a szénerőművek légszennyezése Európában

Egy új tanulmány szerint évente akár 34 ezer ember halálát is okozhatja a szénerőművek által okozott légszennyezés a kontinensen, elsősorban a kis szemcséjű szállópor belégzése miatt.

Az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által működtetett szennyezőanyag nyilvántartás adatait használta fel. Ez alapján évi 16 800 haláleset köthető a szennyezés okozta szív- és érrendszeri illetve légzőszervi megbetegedésekhez.

A tanulmány szerzői szerint azonban az EU-ban és a környező országokban (Egyesült Királyság, Norvégia, Svájc) működő szénerőművek szennyezése jóval magasabb a hivatalos adatoknál, melyek valószínűleg jóval alábecsülik a kibocsátás volumenét.

A kutatás során egy olyan modellt készítettek, melyen szimulálni tudták, hogy a különböző kibocsátási szintek mellett hogyan alakulnak a halálozási számok. Azt is sikerült megállapítani, hogy azokban az országokban magasabbak a számok, ahol több szénerőmű működik, de sajnos a kontinens keleti országaiban (így Magyarországon is) a halálozások száma átlag feletti.

A PM2,5 részecskékről érdemes tudni, hogy még akkor sem vagyunk tőlük biztonságban, ha a mi régiónkban nem működik szénerőmű, hiszen a részecskék akár több száz kilométert is képest utazni és az országhatárok nem állítják meg őket.

Az eredmények azt mutatják, hogy az európai szénerőművek teljes kivonása évi 18-105 ezer korai halált előzhetne meg, függően attól, hogy a PM2,5 részecskék kibocsátásának más forrásait mennyire sikerül kezelni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(independent)

search icon