A kaliforniai erdőtüzek az emberi egészségre is rendkívül veszélyesek
A kaliforniai erdőtüzek az emberi egészségre is rendkívül veszélyesek

A Nature Communication tudományos folyóiratban pénteken publikált tanulmány szerint a kaliforniai erdőtüzek során a levegőbe kerülő apró, mérgező részecskék tízszer olyan gyakran okoznak légúti megbetegedéseket, mint az autók vagy más forrás által kibocsátott szennyezőanyagok.

Tudjuk, hogy a bozóttüzek egyre szélsőségesebbé válnak az klímaváltozás miatt, ezért fontos, hogy elkezdjük számolni az egészségügyi hatásaival.

mondta Rosana Aguilera posztdoktor kutató, a kutatás társszerzője

Aguilera és kollégái 1999 és 2012 közötti 14 éves időszakban vizsgálták a kórházi felvételeket, és azt találták, hogy a dél-kaliforniai erdőtűzszezonban a légszennyezettség megugrása miatt 10%-kal nőtt a légzőszervi megbetegedések által indikált kórházi kezelés.

A légszennyezés egyenlőtlenül értinti társadalom különböző rétegeit: aránytalanul nagy hatással van az alacsony bérezésű munkavállalókra és a szegényebb, színes bőrű közösségekre szerte az államban, akik az erdőtűz szezon előtt is más forrásokból, például gyárakból, autópályákról és finomítókból származó magasabb szintű szennyezésnek vannak kitéve.

Már most láthatjuk a klímaváltozás hatásait, melyek rendkívül súlyosak. (A kutatásunk) egy újabb jele annak, hogy ideje lépéseket tenni!

mondta el a tanulmány társszerzője, Tom Corringham

(Guardian)

(fotó: pexels – Deep Rajwar)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon