Mégsem reménytelen az északi szélesszájú orrszarvú helyzete
Mégsem reménytelen az északi szélesszájú orrszarvú helyzete

Annak ellenére megmenekülhet a kihalástól az északi szélesszájú orrszarvú, hogy mára csupán két terméketlen nőstény egyede maradt fenn. A megoldást az embrióátültetés hozhatja el.

Végrehajtották az első sikeres embrióátültetést szélesszájú orrszarvúaknál, ez pedig azt jelenti, hogy az állat súlyosan veszélyeztetett északi alfajának esélye nyílt megmenekülnie a kihalástól – írja a BBC híradása alapján a Qubit. Az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú, Sudan 2018-ban pusztult el, így már csak két nőstény egyede (Fatu és Najin) él az alfajnak, ők azonban mindketten terméketlenek.

A kenyai rezervátumban 24 órás felügyelet alatt álló anyaállat és utóda azonban így is életben tarthatják az alfajt, ugyanis a BioRescue nevű német konzorcium kutatói sikeresen elvégezték az első embrióátültetést déli szélesszájú orrszarvúaknál. Ezzel pedig megnyitották az utat a technika alkalmazása előtt északi társaik esetében is.

A kutatók 2023 szeptemberében ültették két déli szélesszájú orrszarvú embrióját egy felnőtt nőstény egyedbe, ami sikeres vemhességet eredményezett. Bár az apa és a vemhes anya azóta egyaránt elpusztult egy bakteriális fertőzés következtében a magzat 70 napos korában, a tudósok szerint ez független volt a beültetéstől, és a sikeres vemhesség önmagában is bizonyítja, hogy a módszer működik.

Az északi szélesszájú orrszarvúaknál már idén májusban vagy júniusban tervezik kipróbálni a technikát. A beültetendő embriókat két, már elpusztult hímtől vett sperma és Fatu petesejtjeinek felhasználásával hozták létre, béranyának pedig egy déli szélesszájú orrszarvút néztek ki. Összesen 30 embrió van egyébként a tudósoknak raktáron, ezeket -196°C-on tárolják német és olasz központokban.

A béranyának kijelölt orrszarvúba a végbélnyílásán keresztül helyezik be az embriót, és ha a 16 hónapos vemhesség sikerrel jár, 2000 óta az első északi szélesszájú orrszarvú születhetne meg. Siker esetén egyből megpróbálkoznának újabb beültetésekkel, vagyis akár 6 borjú is születhet rövid időn belül. A tudósok fontosnak tartják, hogy a kicsinyek még életükben találkozzanak Fatuval és Najinnal, hogy meg tudják tanulni tőlük az alfajukra jellemző viselkedésformákat.

A sikeres projekt ráadásul a szumátrai orrszarvúak megmentése előtt is megnyitná az utat, a faj vadon élő egyedeinek számát ugyanis jelenleg mindössze 40-re becsülik, így a közbelépés mindenképpen indokolt.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon