Megszűnhet az éhezés 2030-ra?
Megszűnhet az éhezés 2030-ra?

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mai találkozóján arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás és a konfliktusok a szegénység, a jövedelmi egyenlőtlenségek és az élelmiszerárak következményei és mozgatórugói is egyben.

Guterres egy római találkozón azt is elmondta, hogy a világ élelmiszerrendszere az összes üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadát okozza. Ugyanez a rendszer felelős a biológiai sokféleség csökkenésének 80%-áért is. A találkozót azért hívták össze, hogy segítsen felkészülni a szeptemberben New Yorkban tartandó ENSZ élelmezési rendszerekkel foglalkozó csúcstalálkozóra.

E hónap elején egy ENSZ-jelentés megállapította, hogy 2019-hez képest tavaly 161 millióval több ember éhezett, és a szenvedés nagy része valószínűleg a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódik.

A szegénység, a jövedelmi egyenlőtlenségek és az élelmiszerek magas ára továbbra is megakadályozza, hogy mintegy 3 milliárd ember számára elérhetetlen legyen az egészséges táplálkozás. Az éghajlatváltozás és a konfliktusok egyaránt következményei és mozgatórugói ennek a katasztrófának.

mondta Guterres.

A Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) szerint az élelmezési rendszereknek radikálisan meg kell változniuk, hogy biztosítsák a megfizethető és egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést, ahol az élelmiszertermelés védi a környezetet és a biológiai sokféleséget, és ahol az élelmiszereinket előállító emberek tisztességes fizetést kapnak a munkájukért.

Guterres szerint a római előkészítő munka segíteni fogja az ebben az évtizedben meghozandó intézkedések és a „méltányos és fenntartható COVID-19 utáni fellendülés” alaphangját.

A római székhelyű ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének vezető közgazdásza szerint ahhoz, hogy 100 millió embert megszabadítsanak a krónikus alultápláltságtól, 2030-ig évente további 14 milliárd dollárra (közel 12 milliárd euróra) lenne szükség, és ennek az összegnek majdnem a háromszorosára, hogy 2030-ra elérjék az ENSZ által kitűzött célt, vagyis az éhezés megszüntetését. Az ENSZ előrejelzései szerint e céltól csaknem 660 millió emberrel fognak lemaradni, melyből 30 millió ember valószínűleg a világjárvány tartós hatásainak áldozata.

(Independent)

(fotó: pixabay – Free-Photos)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon