Rohamosan emelkedik az éhínséggel fenyegetett emberek száma
Rohamosan emelkedik az éhínséggel fenyegetett emberek száma

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) pénteki jelentése szerint az év eleji 34 millióról 41 millióra emelkedett az éhínséggel fenyegetett emberek száma. A gyors emelkedés hátterében különböző fegyveres konfliktusok megszaporodása illetve a klímaváltozás és a koronavírus hatásai állnak.

A jelenleg leginkább fenyegetett országokban, így a többi között Etiópiában, Madagaszkáron, Dél-Szudánban és Jemenben már most sincs elegendő élelmiszer a lakosság számára, de Nigéria és Burkina Faso egyes térségei is hasonló gondokkal küszködnek.

Mellettük gyors humanitárius támogatásra van szüksége Afganisztánnak, Libanonnak, Szudánnak és több mint 10 éve polgárháború sújtotta Szíriának is.

A World Food Programme definíciója szerint akkor beszélünk egy területen éhínségről, ha ott a háztartások legalább 20%-a kritikus élelmiszerhiánnyal küzd, a gyermekek legalább 30%-a szenved akut alultápláltságtól és az alultápláltság nyomán bekövetkező halálesetek napi száma meghaladja a 2 főt 10 ezer lakosra vetítve.

Olyan területen jelentik be, amikor a háztartások legalább 20 százaléka rendkívüli élelmiszerhiánnyal küzd, a gyermekek legalább 30 százaléka akut alultápláltságtól szenved, és az éhezés, vagy az alultápláltság és a betegségek kombinációja által okozott napi halálozási arány meghaladja a 2 főt 10 000-re.

A 2020-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett WFP szerint idén 139 millió rászoruló támogatására van szükség, hogy hozzájuthassanak a legalapvetőbb élelmiszerekhez. Ennek költsége meghaladja a 15 milliárd dollárt (4500 milliárd forintot).

Ahogy az MTI idézi, a szervezet szóvivője kiemelte, hogy a 15 milliárd dolláros források nagyjából harmadára sürgősen szükség van, hogy elejét lehessen venni az éhínségnek a világ több térségében. Mint mondta, a szervezet 60 éves történek legnagyobb erőfeszítésére van szükség.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon