Melegrekordok itthon, havazás Európa-szerte
Melegrekordok itthon, havazás Európa-szerte

Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás. Míg Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban már havazott. Itáliában heves esőzések is gondot okoznak.

Miközben Magyarországon dőlnek a hőmérsékleti rekordok, és már-már nyarat idéző maximumok vannak, addig tőlünk nem messze téliesre fordult az időjárás.

Az Alpokban sokfelé havazik, legfőképpen a déli vonulatoknál. A 2757 méteren lévő Stelvio-hágónál például már több mint 1 méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott:  az osztrák-olasz határon fekvő – 1370 méteren lévő – Brenner-hágón is havas a táj.

Nem csak az Alpokban köszöntött be a tél: Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 méter tengerszint feletti magasságban.

Olaszországban a rossz idő miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást. Az ország több részén hétfőn és kedden is zárva tartanak az iskolák, a temetők, a parkok és a tengerparti sétányok. A Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötőjében hétméteresek a hullámok, ezért nincs tengeri összeköttetés Szardíniával és Szicíliával.

Az északkeleti Veneto és Friuli Venezia-Giulia, az alpesi Trentino Alto Adige, az északnyugati Liguria és Lombardia, valamint Abruzzo tartományban lépett életbe a legmagasabb fokozatú riasztás. Közepes szintű riasztást rendeltek el a Tirrén-tengerre néző olasz tartományokban.

Kritikus a helyzet a trentinói Belluno térségében a folyókká duzzadt patakok miat, és a déli Reggio Calabriában, ahol óránként több mint 100 kilométeres széllökéseket mértek. A liguriai La Spezia kikötőjében a szél megrakott konténereket emelt fel.

Velencében leállították a vízibuszok forgalmát a megemelkedett vízszint miatt. A történelmi városközpont 70 százaléka víz alatt van.

Rómában egész hétfőn heves, forró szél fújt, amely fákat csavart ki, és homokkal temette be az utcákat. A főváros utcái elnéptelenedtek. A polgári védelem a riasztás meghosszabbítására készül keddre is.

Magyarországon hétfőn országos és fővárosi napi melegrekord is megdőlt. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is feljebb kúszott a hőmérséklet, az országban pedig több mint 10 fokkal melegebb volt az ilyenkor szokásosnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint Magyarországon kevésbé napos, inkább borús, szeles idő várható október utolsó napjaiban. Jelentősebb lehűlésre egyelőre nem kell készülni: jövő héten fagy nem várható, napközben is 20 fok körül alakulnak majd a maximumok.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20181029-idojaras-itthon-melegrekordok-dolnek-meg-europa-mas-reszein-mar-havazik.html

search icon