Mi fán terem az ökológiai gazdálkodás? Vendégünk: Réthy Kati – Podkaszt
Mi fán terem az ökológiai gazdálkodás? Vendégünk: Réthy Kati – Podkaszt

Itt a tavasz, így aztán nálunk is egyre szaporodnak a kertészkedéssel, a palántázással és úgy általában a természettel foglalkozó cikkek. A témakör aktív képviselője Réthy Kati, aki nemcsak cikkeiben, hanem „civilben” is elsősorban ezzel foglalkozik. Agroökológusként naprakész ismeretei vannak a modern növénytermesztésről, és a tudás terjesztésében is fontos szerepet vállal: nemcsak nálunk, a Greendexen publikál, hanem a Magház kötelékében is számos ismeretterjesztő közösségi eseményen vesz részt.

Réthy Kati Telkiben lévő tanyáján

Ahogy erre a beszélgetésben is fény derül: Kati 7 éve gazdálkodik. Eddig kis léptékben, bérelt vagy használatra szívességből kapott területeken termelt, azonban idén sebességet vált, és saját, a budapesti agglomerációban fekvő telkén vág bele a kertészkedésbe. A szerelemből főállás lesz, a cél pedig az árutermelés beindítása.

Az ökológiai gazdálkodásban találkozik az ökológia, a biológia és az a teremtő energia, amely a természetről való tudásban és a vele való együttműködésben gyökeredzik

– vallja Kati.

Az elmúlt években egyébként Budapest belterületén, a társasház hátsókertjében létesített, alig 2 négyzetméter alapterületű üvegházában nevelte palántáit a tél végétől. Sikerét az is jelzi, hogy saját szükségletein túl bőven jutott a palántákból a piacra is. Mágiájának fontos eleme a kis polikarbonát üvegház, mely a magfogásban is kiemelt szerepet kap.

Utóbbiról egyébként elmondja, hogy az élelmiszer-önellátás valójában a vetőmag-önellátással kezdődik. Kati szerint ez sokkal nehezebb is lehet a kertészkedésnél, hiszen adott esetben sokkal tovább kell életben és egészségesen tartani a növényeket, hogy megfelelő minőségű vetőmagjaink legyenek a következő szezonra.

Persze kezdőként nem indíthatunk rögtön a magfogással. A kezdő magcsomagok beszerzéséhez remek lehetőséget kínálnak a magbörzék, melyek hazai elterjesztésében a Magháznak elévülhetetlen érdemei vannak. Ezekre a rendezvényekre már csak azért is érdemes eljárnunk, mert bár a kertészeti áruházakban is egyre többféle növényből választhatunk, a különlegesebb növények vagy épp a tájfajták egyelőre csak limitáltan hozzáférhetőek.

Kati mesél magbörzés élményeiről és pár igazán különleges növényről is. Például a Dél-Amerikából származó, a Magház segítségével beszerzett egérdinnyéről. Arra is felhívja a figyelmet, hogy még nem vagyunk elkésve a palántázással. Ha valaki szívesen beszerezne néhány vetőmagot esetleg pár hasznos tanáccsal együtt, ellátogathat az egészen március végéig zajló magbörzékre. A Magház oldalán található térképen meg lehet nézni, merre talál ilyeneket.

A beszélgetés második felében szót ejtünk a globális ellátási lánc sebezhetőségéről, ennek kapcsán pedig az önellátás fontosságáról. Persze nem arról van szó, hogy mindent meg kellene termelnünk önmagunk számára, hiszen a kertészkedés nem lehet kényszer. De nem is hátrány! Már csak azért sem, mert ahogy erről sokszor beszélünk, nagyon eltávolodtunk a természettől, és a kertészkedés segít visszatalálni.

Akár csak néhány cserépnyi növény gondozása is olyan lélekemelő tevékenység, ami ki tud rántani minket a mindennapok rohanó valóságából

– mondja erről Kati.

Egyebek mellett szót ejtünk a kártevők elleni védekezésről. A gazda beszél saját tapasztalatairól, értékes tanácsokkal látja el azokat, akik vegyszerek nélkül szeretnének kertészkedni.

search icon