Indul a magbörzeszezon!
Indul a magbörzeszezon!

Februárban érezhetően kifelé megyünk a télből, ilyenkor a rutinos kertészek már tervezik a veteményest, és böngészik a vetőmagboltok kínálatát. Látogass el egy magbörzére, ha a különlegességek mellett a fajták története is érdekel, és egy remek közösségi élményre vágysz!

Vetőmagmegőrzés és magcsere

Amióta az emberiség elkezdett növénytermesztéssel foglalkozni, azóta őrizzük meg jól bevált fajtáinkat, és csereberéljük egymás között a magokat. A vetőmag-előállításra szakosodott cégek elterjedésével azonban visszaszorult ez a szintű önellátás, hiszen a magok előállítása, tisztítása sok szakértelmet és időt igényel. Magyarországon is egyre több különlegesség érhető el, és európai webshopokból is rendelhetsz érdekes magokat, a helyben alkalmazkodott tájfajták kevés kivételtől eltekintve azonban nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az elmúlt években új erőre kezd kapni a magfogás és a magcsere. Az elkötelezett kertészek régi, helyben alkalmazkodott tájfajtákat őriznek és osztanak meg. Sok kertész nemcsak hagyományos fajtákat őriz, hanem kísérletezik hazánkban ismeretlen, különleges növényekkel is. A fajtákkal és magjaikkal ápolják történetüket, termesztési ismereteiket is; valamint nagyobb szintű önellátást tudnak kertjeikben, gazdaságukban megvalósítani.

magbörze
egérdinnye
Pár éve nálunk is slágernövény a furcsa kinézetű mexikói egérdinnye.
Fotó: Bori Dániel

A magbörzék olyan közösségi események, ahol a magfogással foglalkozó kertészek csereberélhetik, felkínálhatják másoknak fajtáikat. Magyarországon az első nagy magbörzét 2011-ben szervezték Szegeden, azóta gombamód szaporodnak az események. Fontos kiemelni, hogy a magbörzék célja elsősorban a fajták megosztása, vagyis olyan mennyiségű vetőmag felkínálása, amennyiből a növény biztonsággal továbbszaporítható. Az események köré gyakran szerveznek kertészeti előadásokat, gyerekprogramokat, ezért a magok mellett sok új ismerettel is gazdagodhatsz. Nem utolsó sorban pedig sok érdekes, kertészkedés iránt érdeklődő emberrel ismerkedhetsz meg. A magbörzék térképes keresőjét minden évben a Magház honlapján gyűjtik, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb esőt!

Magfogás- és magbörzeetikett

Ha szeretnél elkezdeni magot fogni és megosztani, fontos, hogy a magok kiskerti szaporítását az izolációs távolságok és a botanikai sajátosságok figyelembe vételével végezd! Például a különböző cukkini- és patisszonfajták könnyen összeporzódnak, az így keletkezett magokból már nem lesz ugyanolyan a termés. Nehezebben vagy egyáltalán nem porzódnak össze a paradicsom-, a borsó-, a babfajták, de akár körömvirággal, büdöskével is el tudsz indulni.

A szabadon szaporítható fajtákat magyarul szabad elvirágzásúaknak hívjuk. Ha külföldi honlapról rendelsz, a fajtaleírásnál keresd az „open pollinated” vagy az „open source” kifejezéseket. Magbörzéken kívül évente kétszer van lehetőség az állami magbanktól, a Növényi Diverzitás Központból (NÖDIK) magokat igényelni. Minden igénylő 10 fajtát választhat az aktuálisan kínáltak listájáról, ezekhez egy jelképes kezelési és postázási költség megfizetése után lehet hozzájutni. A kapott magokból nevelt növényekről, termésről a központ csupán egy rövid kérdőíves visszajelzést vár, hogy jobban megismerhessék gyűjteményük fajtáit. Ha szeretnél elmélyülni a magfogásban, ebben segít eligazodni a Magház honlapja és a Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című könyv is.

magfogás
paradicsom
A magfogás a paradicsom esetében viszonylag egyszerűen kivitelezhető.
Fotó: Magház

A magbörzéken kizárólag saját szaporítású, szabad elvirágzású fajták magjait és egyéb szaporítóképleteket (gumókat, oltóvesszőket, palántákat) lehet megosztani. A nemzeti fajtajegyzékben szereplő fajták magjait nem szabad magbörzén felkínálni, hiszen ezek termesztése és kereskedelme engedélyhez kötött. Akkor se búsulj, ha még csak most kezdesz kertészkedni! A magbörzéken pusztán a belépő megfizetéséért, cseremag nélkül is kaphatsz magcsomagokat. Viszont csak annyi magot vigyél haza, amennyit valóban el is tudsz vetni, így nem megy kárba mások munkája. A saját magokat kiviheted a rendezvényre ömlesztve, például befőttes üvegben, ez esetben érdemes kisebb papírtasakokkal készülni, amelyekbe a látogatóid bele tudnak tenni maguknak egy keveset. Ha belefér az idődbe, a magbörze előtt már összeállíthatod a magcsomagokat. A csomagon tüntesd fel a fajt (akár latin névvel is), a fajtát, a magfogás évét és a magfogó nevét, így a magok új tulajdonosa meg tud keresni, ha valami kérdése lenne.

magbörze
feliratozott magcsomagok
Feliratozott magcsomagok keresik új kertjüket.
Fotó: Magház

Legyél te is szervező!

Ha nem találsz a közeledben magbörzét, te is szervezhetsz egyet! Alkalmas helyszín lehet a helyi művelődési ház, egy iskola, bármilyen közösségi tér, piac, de akár egy kávézó is. A magbörzeszezon jellemzően februártól márciusig tart, hiszen ilyenkor kell elvetni a palántákhoz a magokat, de a betakarítás után, ősszel is szoktak magcserét szervezni. Az első évben általában kevesebben hoznak magot, ezért mindenképpen kérdezz körbe a helyi kertészek, környezetvédelmi szervezetek körében, hogy kinek van megosztható feleslege. Az eseményre általában elegendő 2-3 óra, a magbörze elé vagy után viszont érdemes kertészeti, környezetvédelmi ismeretterjesztő programokat szervezni. Ha előadásokkal színesítenéd a programot, nem kell feltétlenül híres embert hívni. Tájékozódj a helyi közösségben, ki milyen kertészeti tudást tud megosztani a többiekkel! Érdekes téma lehet például a magaságyásos vagy a balkonkertészkedés, a gyümölcsfák metszése, a palántanevelés vagy a vegyszermentes kertészkedés.

magbörze
Magbörze Szegeden 2019-ben
Fotó: Magház

A tapasztalatok alapján szívesen csatlakoznak gyerekprogramokkal a helyi civil szervezetek, a környezetvédők, a barkácsszakkörök. Készíthettek a gyerekekkel például magbombát, magmandalát, vagy festhettek cserepeket, amelyekbe fűszernövényeket lehet vetni. A programot érdemes meghirdetni a közösségi online felületek mellett nyomtatott formában is. A helyi újságban és az üzenőfalakon kiplakátolva nagyobb eséllyel tudod megszólítani az idősebb kertészkedő generációt. A programba írd le röviden a magbörze célját és szabályait is! A börze napjára keress pár társat, akik önkéntes munkával tudnak segíteni az előkészületekben és a lebonyolításban. Egy jól megszervezett magbörzén nemcsak a magok cserélnek gazdát, de új kertészbarátságok is köttetnek. Ki tudja, lehet, hogy következő lépésként már a helyi kertbarát kört szervezitek meg!

Borítókép: Bori Dániel

search icon