E-learning faápolási kézikönyv

E-learning faápolási kézikönyv
E-learning faápolási kézikönyv

Az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association – ENA) kezdeményezte a Több Zöld Várost Európának kampányt, amelyet 2021. január és 2023. december között valósítanak meg. A kampány során felhívják a figyelmet a városok zöldítésének jelentőségére és közérthetően összeállított szakmai anyagok elkészítésével támogatják annak megvalósítását.

A parkok és városok egyik igen fontos alkotóeleme a fa, mert oxigént termel, szálló port és szén-dioxodot köt meg, megakadályozza a városi hőszigetek kialakulását és hasznosítja a lehulló csapadékot, csökkentve ezzel a villám árvizek kialakulásának esélyét.

A városi fák előnyeit azok megfelelő gondozása esetén élvezhetjük, ugyanakkor a városi fák nem megfelelő gondozás esetén veszélyesek is lehetnek: lehulló ágai vagy vihar esetén a kidőlő fa jelentős vagyoni károkat és személyi sérüléseket okozhatnak. Mindezek tették szükségessé a faápolás alapjait ismertető e-learning tananyag elkészítését és széles körű terjesztését.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vesz részt hazánkból az “Több Zöld Várost Európában” információs kampányban, melynek keretében e-learning tananyag formájában egy Faápolási Kézikönyvet készített el. A kézikönyv négy fő részből áll: fabiológia, favizsgálat, faápolás és az ellenőrző kérdések. A faápolás rész hasznos ismereteket tartalmaz, amelyeket a következő négy főbb fejezetbe rendez:

1. Életfeltételek javítása (talajjavítás, tápanyag-utánpótlás, öntözés, növényvédelem, favédelem)

2. Gyökérkezelések (gyökér-sérülések megakadályozása és kezelése, gyökérmetszés, építmények védelme)

3. Fasebészet (kéregsérülések kezelése és odúkezelés)

4. Díszfák metszése

A Faápolási Kézikönyvet mindenkinek ajánljuk, akinek saját kertje, hobbikertje van, vagy csak pusztán a háza előtti, közterületen lévő fát szeretné gondozni annak érdekében, hogy a nyári nagy melegben is kellemes árnyékot biztosítson.A kézikönyv most még térítésmentesen itt érhető el: https://www.diszkerteszek.hu/e-learning-tananyag/

Forrás (Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete)

search icon