Mi lett az újévi fogadalmakkal? A vegán és a cukormentes táplálkozás kihívásai – Podcast
Mi lett az újévi fogadalmakkal? A vegán és a cukormentes táplálkozás kihívásai – Podcast

A január leginkább az újévi fogadalmakról szól, gyakran sajnos ezek kudarcáról. Ti miket szoktatok megfogadni? És milyen sikerrel? Kicsit erről is szó esik majd egykori podcast-adásunkban, de hogy a fenntarthatóság óceánjára is kormányozzuk vitorlásunkat, arról is hallhattok, hogy milyen karbonlábnyom kapcsolódhat egyes zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

Az adásban a Veganuár kapcsán elhangzik, hogy mekkora nehézséget jelent, vagy épp mennyire egyszerű a vegán étrend követése, ahogy az is szóba kerül, milyen sokszínű ételeket tudunk készíteni állati eredetű alapanyagok nélkül is.

A szerkesztőség néhány tagja egy másik kihívást is bevállalt, ezért egy hétig élt hozzáadott cukor nélkül. Ha lehet, akkor ez még egy kicsivel talán nehezebb is, mint a növényi alapú táplálkozás, ugyanis a legtöbb bolti élelmiszerben van cukor, legalább egy kevés. Az egykori kihívás tapasztalatai is elhangoznak az adásban, de ha valakit csak az eredmény érdekel, erről cikk is olvasható a Greendexen.

Korábbi írásunkból egyébként kiderül, hogy ha olyan trópusi gyümölcsöt eszünk, amelyet repülővel hoztak, akkor nagyobb lapáttal kotorjuk a szenet a klímaváltozás kemencéjébe, mintha húst ennénk helyette. Együnk tehát kevésbé trópusi vagy kevésbé repülős gyümiket. Vagy akár a lassan Európa-szerte elérhetővé váló ehető rovarokat! A klímaváltozás és az élelmiszer-fogyasztás témaköreivel a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is kiemelten foglalkozott.

search icon