Kertészkednél, de nincs vetőmagod? Irány a magbörze!
Kertészkednél, de nincs vetőmagod? Irány a magbörze!

Itt a tavasz, ez pedig azt is jelenti, hogy elkezdődik a kerti munkák szezonja. Minden évben nagy kérdés ilyentájt, hogy milyen magokat vessünk, mit palántázzunk, kipróbáljunk-e új fajtákat. A válaszok megtalálásában nagy segítséget jelenthet, ha elmegyünk egy-egy közösségi magbörzére, ahol más kertészkedőkkel ismerkedhetsz meg, tapasztalatokat és főképp vetőmagokat csereberélhetsz, vásárolhatsz.

Ma már rengetegféle vetőmag szerezhető be az üzletekben és a webáruházakban. Ezek esetében viszont a legtöbbször limitált a fajták variációja, ha pedig esetleg tájfajtákra utazunk, akkor különösen nehéz dolgunk van. Épp ezért megfontolandó, hogy ne kizárólag üzletekben szerezzük be a vetőmagjainkat, hanem más kertészekkel kooperálva gyűjtsük be őket. Erre pedig kiváló lehetőséget teremt a magbörze.

De mi is az a magbörze?

A magbörzék olyan közösségi események, ahol a magfogással foglalkozó kertészek csereberélhetik, felkínálhatják másoknak fajtáikat. Magyarországon bő tíz éve kezdtek gombamód szaporodni az ilyen események, melyek köré gyakran szerveznek kertészeti előadásokat és más programokat is.

Különleges fajtákra vágysz?

A magbörzék egyik legvonzóbb eleme, hogy számos olyan fajtához lehet hozzájutni, melyeket az üzletekben hiába is keresnénk. Ráadásképp nagyon hasznos szakmai tanácsokat is kaphatunk a többi kertészkedőtől, így bővítve a növénynevelési ismereteinket. A magbörzéken ráadásul a belépő megfizetéséért, cseremag nélkül is kaphatunk magcsomagokat, így ha teljesen kezdők vagyunk, vagy csak még nem mélyedtünk el a magfogás világában, akkor sem kell visszariadnunk a részvételtől.

Hol lesz magbörze?

A közösségi oldalakon könnyedén találhatunk olyan magbörzét, mely a lakóhelyünkhöz közel van, sőt ha úgy érezzük akár mi magunk is szervezhetünk egyet. A fővárosban egyébként most szombaton, március 5-én lesz legközelebb vetőmag cserebere ahol témába vágó előadások is lesznek, illetve hasznos zöldítő praktikákat is el lehet majd sajátítani. Az eseményről bővebb információk itt olvashatók.

search icon