Mi lenne, ha Európában mindenki mosogatógépre váltana?
Mi lenne, ha Európában mindenki mosogatógépre váltana?

A tiszta, iható ivóvíz védelme korunk egyik legfontosabb feladata, nem csoda hát, hogy sorra jelennek meg az olyan praktikák, amelyek a tudatos vízfogyasztásban nyújtanak segítséget. Az egyik márka most azt számolta ki, hogy mi lenne, ha mindenki mosogatógépre váltana. Az eredmény megdöbbentő.

A környezettudatosság terén főképp a mosogatógépeket szokták emlegetni, amelyek tizedannyi vizet fogyasztanak, mint ha kézzel mosogatnánk.

Az egyik nagy márka magyarországi vállalata szerint,

ha az egész Európai Unió átállna kézi mosogatásról gépire, akár évi több mint 6 milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani.

A másik a hűtőszekrény, melynek az energiabesorolása megéri az árát: azt mondják, ha egy tizenéves hűtőt energiatakarékos, A+++ kategóriásra cserélünk le, az éves áramszámla tízezer forinttal lehet kisebb. Egy ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel harmincezer forintot spórolhatunk meg.

A mosógépről se feledkezzünk meg: mossunk minél alacsonyabb hőfokon, viszont hosszabb programmal! – javasolják a szakemberek. A legújabb gépeket már időzíteni is lehet – így nem kell aggódni, hogy a ruha órákon át benn marad a gépben, ha elmegyünk otthonról.

Forrás: https://www.feol.hu/otthon/hatmilliard-liter-ivovizet-takarithatnank-meg-ha-mindenki-mosogatogepet-hasznalna-3092249/

search icon