Mikroszkopikus segítők: a protiszták megjósolhatják a jövőt

Mikroszkopikus segítők: a protiszták megjósolhatják a jövőt
Mikroszkopikus segítők: a protiszták megjósolhatják a jövőt

A természetes vizek minden cseppje és a talaj minden teáskanálnyi darabja hemzseg a protisztáknak nevezett apró, egysejtű élőlényektől. Olyan nagy számban fordulnak elő, hogy becslések szerint kétszer akkora a tömegük, mint a Földön élő összes állaté együttvéve.

Nehéz megmondani, hogy az éghajlatváltozás mit jelent majd a Föld egymástól függő ökoszisztémáira nézve. A Duke Egyetem egyik kutatócsoportja azonban azt állítja, hogy talán már néhány uncia mikrobiális elegyből bepillantást nyerhetünk a jövőbe.

A több mint 200 000 ismert protiszta fajról (amely se nem állat, se nem növény, se nem gomba), gyakran megfeledkeznek. A hőmérséklet felmelegedésével azonban nagy szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás hatásainak tompításában – mondta Jean Philippe Gibert, a Duke biológia adjunktusa.

Ennek az az oka, hogy a protiszták baktériumokat falnak fel. A baktériumok pedig légzés közben szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe, ahogy mi is tesszük. Mivel azonban a baktériumok a bolygó biomasszájának nagyobb részét teszik ki, mint bármely más élőlény a növényeken kívül, így a legnagyobb természetes szén-dioxid-kibocsátók közé tartoznak, ami a globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gáz. Így a baktériumok fogyasztásával a protiszták gyakorlatilag csökkenthetik a szén-dioxid levegőbe jutását.

Forrás (enn.com)

search icon